Pod hypotečními sazbami se otevřelo propadlo. Banky mohou zlevňovat, raději inkasují

V posledních měsících bankám významně zlevnily zdroje, ze kterých financují půjčky na bydlení.

V posledních měsících bankám významně zlevnily zdroje, ze kterých financují půjčky na bydlení. Zdroj: E15 (Midjourney)

České banky mohou jen s mírnou nadsázkou hned od příštího týdne podstatně zlevnit hypotéky. V posledních měsících jim významně zlevnily zdroje, ze kterých půjčky na bydlení financují. Zatímco náklady na pokrytí pětiletého hypotečního úvěru představovaly ještě v březnu 5,5 procenta na úrocích ročně, sazba spadla na dohled pouhých čtyř procent. Vývoj těchto tržních sazeb, za které s penězi obchodují banky mezi sebou, lze vnímat jako signál pro vývoj „koncových“ úroků pro zájemce o hypotéku.

„Hypoteční sazby reagují s mírným zpožděním především na vývoj tržních úrokových sazeb delších splatností. Průměrná měsíční hodnota tržních úrokových sazeb za červen byla nejnižší v letošním roce a od dubna mírně klesá,“ uvádí ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler s tím, že se do hypotečních sazeb promítá kupříkladu očekávaný vývoj základních sazeb ČNB či inflační výhled.

Právě to tlačí sazby dolů a umožňuje bankám levněji získat zdroje. Trhy totiž očekávají další masivní pokles inflace a posléze i start éry snižování sazeb. 

Aktuální náklady bank na získání peněz pro financování hypoték jsou tak podle dat Thomson Reuters na obdobné úrovni jako loni v březnu, kdy Česko svírala inflace na pomezí třinácti procent a měla dále růst, naopak ČNB krotila inflaci zatím ještě pouze pětiprocentní sazbou a trh očekával další zvyšování. Hypoteční sazby jsou přitom od loňského července prakticky strnulé a snížení nákladnosti hypoték pro banky se do konečných sazeb propsalo poklesem v řádu pouhých setin procent. 

„Vzhledem k pozitivnímu vývoji mezibankovních úrokových sazeb si hypoteční banky mohou dovolit mírné snížení úrokových sazeb,“ soudí obchodní ředitel Partners Jan Brejl. Jen pokud by banky propsaly do hypotečních sazeb pokles svých tržních úrokových nákladů za uplynulý měsíc, mohlo by úročení půjček na bydlení klesnout zhruba o tři až čtyři desetiny procentního bodu.

„Pokud by současný stav vydržel déle, s velkou pravděpodobností bychom to zohlednili i v nastavení úrokových sazeb u hypoték,“ uvádí manažer hypoték skupiny Komerční banky Ondřej Šuchman.

K masivnějšímu zlevňování hypoték ovšem banky „donutí“ zřejmě až pokles základní sazby České národní banky. Obrat sazeb směrem dolů přitom část trhu očekává už v závěru roku, převládajícím předpokladem je ovšem pokles sazeb,  potažmo tedy i úroků z hypoték v prvním pololetí příštího roku.

„Trhy sázejí na dvojí snížení sazeb už letos. Na horizontu dvanácti měsíců trh čeká snížení našich sazeb o více než dva a půl procentního bodu,“ uvádí šéf Raiffeisen investiční společnosti Jaromír Sladkovský.

Jak uvádějí poslední statistiky České bankovní asociace Hypomonitor, červen přinesl zhruba třináctiprocentní nárůst objemu hypoték, když banky a stavební spořitelny rozpůjčovaly na bydlení bezmála 14 miliard korun. I za relativní stagnace úrokových sazeb tak trh s půjčkami na bydlení ožívá.