Pojišťovny chtějí ochránit část rezerv před chystanou daní

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí Zdroj: profimedia.cz

Asociace pojišťoven vyráží do boje s vládním návrhem zdanit technické rezervy svých členů. Jednou z cest má být zúžení objemu rezerv, ze kterých by se dodatečná daň počítala. Z balíku peněz dotčených daní by tak podle asociace mohly zmizet kupříkladu rezervy na životní pojištění. Ty tvoří u řady pojišťoven nadpoloviční část sumy, kterou se stát chystá od příštího roku zdanit.

„Oslabování rezerv pojišťoven určených pro budoucí výplaty klientům je špatný a nekoncepční nápad, je tedy pochopitelné, že budeme bránit zájmy klientů a akcionářů. Zdanění by se podle nás rozhodně nemělo týkat rezerv na životní pojištění,“ říká šéf Asociace pojišťoven Jan Matoušek.

„Vládní návrh považuji za nesystémový a oslabující silnou pozici českého pojišťovnictví. Pro sektor i pro klienty by šlo o bolestivý experiment. Věřím, že při dalším projednávání tohoto vládního návrhu zvítězí pragmatický pohled nad jednorázovou injekcí do státního rozpočtu,“ říká šéf pojišťovny Allianz Dušan Quis.

V případě pojišťovny Uniqa tvoří například rezervy na takzvané životko kolem šedesáti procent celkových technických rezerv, obdobný podíl těchto rezerv drží i Česká pojišťovna. Ministerstvo financí počítá s tím, že pojišťovny odvedou v přespříštím roce na dani 7,9 miliardy korun a v roce 2022 pak 2,6 miliardy korun.

Tyto rezervy, do kterých si pojišťovny ukládaly část zisku, čímž si snižovaly základ pro výpočet daně z příjmu, dosud zdanění nepodléhaly. „Co je naprosto neuvěřitelné, tak je návrh textu, který šel na vládu a nebyl s nikým řádně konzultován,“ zdůrazňuje spolumajitel poradenské společnosti Partners Petr Borkovec.

Zdanění pojišťovacích rezerv je součástí návrhu daňového balíku, který by měl začít platit od příštího ledna. Podle ministerstva by měla být výše rezerv stanovena podle objektivnějších pravidel, konkrétně podle evropské směrnice Solvency II. Právě rozdíl mezi výší rezerv pojišťoven podle současné legislativy a výší, kterou by mělo stanovit evropské nařízení, chce ministerstvo zdanit klasickou devatenáctiprocentní sazbou.

Ekonomové už dříve naznačili, že perspektivně se existence daně odrazí v tom, že nadměrné rezervy si budou zahraniční matky pojišťoven raději vyplácet v dividendách.