Poptávka po bankovkách roste, kvůli obavám z finanční nejistoty

eurové bankovky

eurové bankovky Zdroj: ctk/AP

Peníze nerostou na stromech, ale uprostřed hlubokého lesa na bavorském venkově jsou k tomu již docela blízko. Hodinu jízdy od Mnichova se ukrytá mezi smrky nachází papírna a tiskárna Louisenthal, ve které se tisknou bankovky pro zhruba stovku měnových zón. Majitelem závodu je firma Giesecke & Devrient, jedna z mála firem, která se podílí na tisku 160 miliard bankovek ročně. A firma čeká letos další růst produkce bankovek, uvedl Financial Times.

Ačkoliv lidé stále častěji platí za služby a zboží elektronicky, výroba bankovek vzkvétá. Jedním z důvodů je zpomalování globální ekonomiky. Giesecke & Devrient očekává, že v dohledné budoucnosti se bude její produkce bankovek zvyšovat o pět procent ročně, přestože podle odhadů používání platebních karet a dalších forem elektronických plateb má růst o více než deset procent.

„Hotovost je stoprocentně spolehlivá v době krize,“ řekl FT člen představenstva Giesecke & Devrient Ralf Wintergerst. „V krizové situaci poptávka po hotovosti typicky prudce roste. Důvodem je důvěra v reálnou měnu.“

Řecký nedostatek po bankovkách

Příkladem toho je krize v Řecku, kdy mnoho lidí kvůli spekulacím ohledně návratu k drachmě začalo vybírat hotovost a Evropská centrální banka musela Aténám dodat další bankovky. Na konci května měli Řekové v hotovosti u sebe bankovky za 45,2 miliardy eur (1,2 bilionu korun), což odpovídá zhruba čtyři tisíce eur na jednoho obyvatele. To bylo nejvíce od června 2012, kdy se naposledy objevily obavy z odchodu Řecka z eurozóny, které sebou přinesly i masivní výběry peněz z bank.

Údaje ECB také ukazují, že poptávka po bankovkách prudce vzrostla po kolapsu americké investiční banky Lehman Brothers v roce 2008. Tehdy byl zájem hlavně o bankovky vyšší hodnoty, jako 200 a 500 eur. To je podle FT jasný signál toho, že zájem vyvolaly obavy běžných střadatelů, kteří se rozhodli hromadit hotovost.

Tiskárna v Louisenthalu

"Skutečný předmět". Většina globálních plateb v hotovosti

Jeden z důvodů, proč lidé tíhnou k bankovkám v době finanční paniky a přírodních katastrof, je spojen s tím, jaké mají lidé pocity. Obvykle si každý přeje mít své bohatství ve formě skutečného předmětu v době, kdy se svět kolem stává nejistým.

Trvalý zájem o bankovky podporuje i to, že celosvětově se stále zhruba 80 procent plateb uskuteční v hotovosti. Ve stabilních, rozvinutých ekonomikách se v hotovosti uskuteční něco přes polovinu plateb. Některé bankovky se také musí často vyměňovat, jako ty s nízkou hodnotou. Třeba bankovka v hodnotě pět eur je často stažena z oběhu již po šesti měsících.

Monopolní licenci na tisk bankovek mají obvykle centrální banky jednotlivých zemí. Až 70 miliard bankovek se však tiskne na materiál vyrobený soukromým sektorem.