Provident žaluje bývalé obchodní zástupce

Šéf českého Providentu Russell Johnsen

Šéf českého Providentu Russell Johnsen Zdroj: E15 Michael Tomes

Na českém trhu nebankovními půjčkami přituhlo. Řada bývalých obchodních zástupců dosavadní jedničky, společnosti Provident Financial, totiž čelí soudním žalobám kvůli nedodržování konkurenčních doložek, které měli ve svých smlouvách a které jim zakazovaly pracovat po určitou dobu po ukončení spolupráce pro konkurenci.

„Musíme se nějak bránit. Řadu obchodních zástupců, o kterých víme, že pracují pro konkurenci, jsme již zažalovali. Je to pro mne trochu zklamání, nechápu, jak nějaká firma může mít ve strategii to, že postaví své zástupce přímo do právního rozporu s jejich dřívějšími smluvními závazky,“ uvedl generální ředitel Providentu pro ČR Russel Johnsen s tím, že nejde jen o několik žalob, ale o značné množství. Současná napjatá situace je vyústěním událostí loňského roku, kdy od Providentu odešlo více než dvě stě pracovníků, a to jak z řad běžných zaměstnanců, tak ale právě z řad obchodních zástupců, které údajně přetáhla konkurence.

Zhruba před rokem přitom začala na trhu působit například společnost Fair Credit, která se během této krátké doby stala trojkou českého trhu s rozpůjčovanými čtyřmi sty miliony korun a pětadvaceti tisíci klienty.

„Získali jsme podporu kvalitních lidí z trhu – oslovili jsme nejen klienty, ale také manažery, obchodní zástupce,“ vysvětloval před nedávnem v rozhovoru s deníkem E15 člen představenstva společnosti Fair Credit Ondřej Sychrovský. Na dotaz redakce, zda a případně kolik nynějších pracovníků jeho firmy by mohlo aktuálním žalobám Providentu čelit, však Sychrovský nechtěl reagovat.

Russel Johnsen: Konkurence na nás začala parazitovat

Russell Johnsen, šéf Provident financial v ČRRussell Johnsen, šéf Provident financial v ČR | Michael Tomes, E15

„Několikrát se nám už stalo, že zákazník ani nevěděl, od koho vlastně svoji půjčku dostal, respektive si stále myslel, že ji dostal od Providentu,“ říká Russell Johnsen, šéf Provident financial v ČR. Obchodní zástupce půjčku totiž prodal, ale nesdělil klientovi, že je od konkurence.

E15: Jak se změnil byznys s osobními půjčkami oproti konci devadesátých let, kdy jste zde poprvé působil?

Hodně. Vše se točí kolem služeb zákazníkům. Obzvláště na českém trhu pak vidím velký význam a důraz na technologie. Zákazníci si chtějí půjčku domluvit telefonicky nebo přes internet. Mnoho klientů chce také odměny za dlouholeté klientství, na což jsme zareagovali nabídkou slev. Zajímavé bylo, že lidé místo toho, aby si řekli „OK, alespoň ušetříme peníze“, tak si řekli „OK, tak si vezmeme větší půjčku“. To jsme nečekali.

E15: Také jste asi nečekali, že se vám na trhu v loňském roce objeví nová konkurence…

Máme tu mnoho malých hráčů a kopírovačů. Co se nám ale stalo, je vzestup organizací, kterým říkám nátlakoví kopírovači. To je například firma, která obtěžuje naše zaměstnance a obchodní zástupce, aby je získala na svou stranu a dostala tak i přímý přístup k našim zákazníkům. Konkurence by měla být seriózní. Pokud několikrát denně telefonuje manažerům na středních pozicích s pracovními nabídkami nebo podporuje obchodní zástupce, aby pracovali jak pro nás, tak i pro danou parazitující firmu, tak to rozhodně není etické.

E15: Podle mých informací vám proto loni vznikla díra jak v řadách běžných zaměstnanců, tak v řadách obchodních zástupců. Už jste je nahradili?

Opustili nás někteří dobří obchodníci, které jsme si chtěli udržet. Projevilo se to také ve výsledcích v prvním čtvrtletí 2013. Už jsme se s tím nicméně vypořádali a až na ten jednorázový výkyv je náš obrat opět stabilní. Máme přes tři tisíce zástupců, z toho ztráta pár stovek je relativně malá.