Průzkum: Rozdíly v kupní síle Čechů se stírají a nejsou tak vysoké jako ve většině zemí EU

peněženka, peníze

peněženka, peníze Zdroj: profimedia.cz

Rozdíly v kupní síle obyvatel českých regionů se mírně snižují a nejsou tak vysoké, jako ve většině evropských zemí. Nejvyšší kupní sílu na obyvatele v Česku mají Pražané - 128,7 procenta celostátního průměru, nejnižší lidé v Moravskoslezském kraji, 89,2 procenta průměru. Nejhůře je na tom okres Bruntál. Vyplývá to z analýzy společnosti GfK Kupní síla 2018.

Průměr ČR ve výši disponibilního příjmu převyšují především Praha a centrální Čechy, severovýchodní část Plzeňského kraje, centrální části Jihomoravského a Libereckého kraje a dále většina metropolí ostatních regionů.

Jediným z krajů, kde ani jedna obec nepřevyšuje z hlediska kupní síly celostátní průměr, je Moravskoslezský kraj. Nejnižší úroveň kupní síly mezi okresy vykazuje Bruntál. Rozdíl mezi regionem s nejvyšší a nejnižší relativní kupní silou, tedy Prahy a Moravskoslezského kraje, činí 39,5 procenta.

"Meziročně se tento procentuální rozdíl v kupní síle snížil o dvě procenta. Praha a okolí tak od roku mírně ztrácí svou dominanci ve prospěch regionů. Nejde však o nijak dramatickou změnu, protože i v Praze a středních Čechách rostla kupní síla velmi výrazně, nicméně výraznější růst kupní síly regionů, pokud se potvrdí i v dalších letech, bude pro rozvoj ekonomiky a životní úrovně Česka rozhodně dobrou zprávu," uvádí analýza.

Mezi deseti obcemi s nejvyšší kupní silou na obyvatele je celkem devět středočeských obcí a Praha. Jsou to například Chýně (121,6 procent), Šestajovice (121,3 procent) nebo Rudná (119,5 procent). Na opačném konci mezi desítkou nejchudších obcí jsou zejména lokality z Ústeckého a Moravskoslezského regionu. Jde mimo jiné o Obrnice (59,1 procent), Trmice (70,4 procent) a Jiříkov (76,4 procent).

Republikového průměru dosahuje 23 procent obcí, což znamená, že více než tři čtvrtiny českých obcí jsou z hlediska indexu kupní síly pod průměrem země.