České Sberbank v pololetí klesl zisk. Loňské výsledky vylepšil konec intervencí ČNB

Sberbank

Sberbank Zdroj: Profimedia

Sberbank CZ v letošním prvním pololetí klesl meziročně čistý zisk o necelé procento na 201 milionů korun. Pozitivní vliv na výsledek měly především rekordní objemy půjček a hypoték, díky nimž rostly provozní výnosy, a vývoj opravných položek na úvěrové portfolio.

Zisk banky je na podobné úrovni jako v prvním pololetí předchozího roku, kdy se na dosaženém zisku podílel mimořádný objem devizových operací před ukončením intervenčního režimu České národní banky, který se již letos neopakoval. Bilanční suma ke konci prvního pololetí meziročně vzrostla o tři procenta na 80,4 miliardy korun.

Objem úvěrů poskytnutých klientům vzrostl proti stejnému období předchozího roku o 5,3 procenta na 61,2 miliardy korun. Klientské vklady vzrostly o 13 procent na 66 miliard korun. Podíl úvěrů v selhání se snížil z 5,6 procenta v polovině roku 2017 na tři procenta v pololetí 2018. Počet aktivních klientů se zvýšil o šest procent na 117 tisíc.

Opravné položky se meziročně snížily o 58 milionů korun, tedy o více než 35 procent. „Důvodem tohoto vývoje, který pozitivně ovlivnil hospodářský výsledek, je hlavně zkvalitňování úvěrového portfolia, řešení nesplácených úvěrů i příznivá makroekonomická situace. Banka se dále bude soustředit na zvyšování profitability, a to efektivním řízením úrokových výnosů a nákladů a zaměřením na dlouhodobě udržitelné provozní náklady,“ uvedl finanční ředitel banky Dušan Baran.

Objem půjček meziročně stoupl o 50 procent, hypotéky a úvěry pro malé a střední podnikatele rostly o deset procent. "Ve druhém pololetí očekáváme pokračující růst klientských úvěrů a depozit s vědomím očekávané regulace na trhu hypoték a vývoje tržních úrokových sazeb. Budeme pokračovat v investicích do rozvoje obchodních aktivit banky, zaměřených především na online kanály," upozornil generální ředitel Sberbank CZ Edin Karabeg.

Sberbank CZ, do února 2013 Volksbank CZ, působí na českém trhu od roku 1993, od 1. ledna 1997 jako samostatná akciová společnost. Jejím majoritním vlastníkem je Sberbank Europe AG se sídlem ve Vídni.