Erste chce vytěsnit malé akcionáře České spořitelny

Česká spořitelna

Česká spořitelna Zdroj: Profimedia.cz

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Rakouský vlastník České spořitelny – finanční skupina Erste Group Bank – hodlá vykoupit akcie od drobných akcionářů. Za jednu akcii spořitelny nabízí 1328 korun, což spořitelnu oceňuje na více než 200 miliard korun.

V krátké době další zahraniční majitel hodlá vytěsnit drobné akcionáře. Po polské PKN Orlen, která kontroluje petrochemický holding Unipetrol, hodlá vykoupit drobné akcionáře i rakouská finanční skupina Erste. Ta vlastní 98,97 procent akcií České spořitelny.

Kvůli tomu již Rakušané požádali minulý pátek Českou spořitelnu o svolání valné hromady. Ta má rozhodnout o přechodu všech akcií spořitelny na rakouskou skupinu. Informace zveřejnila spořitelna na svých internetových stránkách. „Z jejich strany je to logický krok. Divím se, že to nepřišlo dříve,“ říká analytik J&T Banky Milan Lávička s tím, že většinu volných akcií na trhu vlastnili municipality. „Z toho důvodu to možná nechtěli řešit,“ odhaduje Lávička.

Za jednu akcii včetně prioritních nabízí Erste ostatním akcionářům částku ve výši 1328 korun. „Poslední cena obchodů na RM-Systému byla na úrovni 1520 korun za akcii,“ uvádí analytik Fio banky Michal Křikava s tím, že vzhledem k nízké likviditě akcií je vypovídající hodnota ceny na trhu malá.

Nabídka oceňuje celou spořitelnu na astronomickou sumu téměř 202 miliard korun. Čistý zisk spořitelny přitom podle odhadu Křikavy dosáhne letos nejméně 16,5 miliardy korun. „Nabídka ze strany mateřské společnosti tak oceňuje Českou spořitelnu přibližně na 12násobek čistého zisku,“ doplňuje Křikava s tím, že to odpovídá oceněním veřejně obchodovaných bank ve střední a východní Evropě. „Z tohoto pohledu vnímám protiplnění za přiměřené,“ tvrdí Křikava.

Na výkup akcií si rakouská finanční skupina musí připravit přes dvě miliardy korun. Většinu z této sumy získají města a obce. Kromě Erste totiž vlastní 0,59 procenta akcií právě české municipality. Zbytek akcií – 0,44 procenta – je v držení ostatních akcionářů z řad firem a fyzických osob. Města a obce, které dosud akcie drží, si mohou pogratulovat. Před šestnácti lety totiž nabízela Erste za jednu prioritní akcii pouze 177 korun. Nyní je nabídka 7,5krát vyšší.

Akcie dostaly samosprávy v roce 1992 v rámci transformace na akciovou společnost. Nemají hlasovací práva, na druhou strany disponují přednostním právem na výplatu dividendy. „Dividendy byly pro některé české samosprávy natolik cenným zdrojem příjmu komunální kasy, že si akcie České spořitelny podržely do dnešních dní,“ uvedl hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

Pro Erste Group Bank a její vedení byla privatizace spořitelny životní trefou. V roce 2000 ji totiž vláda Miloše Zemana privatizovala za přibližně 19 miliard korun. Za jednu akcii tehdy Rakušané zaplatili pouze 240 korun. Erste zároveň získala záruky za veškeré problematické úvěry České spořitelny. Hodnota spořitelny nyní přesahuje zmíněných 200 miliard korun.

Erste je klíčovým hráčem na trhu střední a východní Evropy

Rakouská bankovní skupina Erste Group Bank je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy. Součástí Erste je i Česká spořitelna, největší banka v České republice podle počtu klientů. Vedle České republiky a Rakouska Erste působí v Rumunsku, na Slovensku, v Maďarsku, Chorvatsku a Srbsku. Erste sídlí ve Vídni a zaměřuje se na retailové i korporátní bankovnictví, angažuje se i ve veřejném sektoru. Kromě lokálních trhů v rámci celé skupiny je aktivní také na kapitálových trzích v Polsku, Turecku, Německu a Británii.

Počet klientů skupiny Erste se za posledních 20 let zvýšil na 16,5 milionu. Erste má přes 2500 poboček a 47 tisíc zaměstnanců. V roce 2014 patřila podle společnosti NordLB mezi 100 největších bankovních skupin světa z hlediska celkových aktiv. 

Erste Group Bank vznikla v březnu 1997 spojením tehdejší Die Erste Österreichische Spar-Casse Bank se zúčtovací bankou GiroCredit, která na rakouském bankovním trhu operovala od roku 1937. Tato fúze umožnila tehdy ne příliš známé rakouské bance s pouze 600 tisíci domácími klienty uskutečnit plány na zahraniční expanzi.

Erste loni zaznamenala rekordní čistý zisk v historii. Zvýšil se o čtyři procenta na 1,31 miliardy eur (33 miliard korun) z 1,26 miliardy eur v předchozím roce. Výsledek podle analytiků silně podpořil růst ekonomik střední a východní Evropy, který překonal západní Evropu. V letošním prvním pololetí firma zvýšila čistý zisk meziročně o 24 procent na 774,3 milionu eur (téměř 20 miliard korun) a překonala tak očekávání analytiků.