Šéf centrální banky Švýcarska vysvětluje obchody své manželky

Švýcarská národní banka

Švýcarská národní banka Zdroj: commons.wikimedia.org

Philipp Hildebrand, předseda švýcarské centrální banky (SNB), musel vysvětlovat, jak se slučuje jeho strážní role švýcarského franku a obchodování s měnami jeho manželky.

Šéf švýcarské centrální banky prolomil mlčení o obchodech své manželky, která v srpnu nakoupila půl milionu amerických dolarů, které podle ní byly „trapně levné“. Obchod se tak uskutečnil pouhé tři týdny předtím než bankovní rada oznámila největší intervenci za oslabení franku od 70. let minulého století.

Interní vyšetřování SNB neshledalo, že by se Hildebrand dopustil nějakého přečinu. Za Hildebranda, bývalého partnera hedgeového fondu, který se stal v roce 2003 jedním ze tří guvernérů banky a v roce 2010 byl povýšen do funkce předsedy, se postavila švýcarská vláda i dohledový výbor SNB. Švýcarská banka na skandál reagovala zavedením etického kodexu.

Manželé Hilderbrandovi zveřejnili všechny své finanční transakce za minulý rok. Detaily transakcí ukazují, že Kashya Hildebrandová, která dříve pracovala jako makléřka na devizovém trhu, v srpnu prodala 400 tisíc franků za které nakoupila 504 tisíc dolarů. 6. září pak SNB, která již v té době masivně intervenovala na trzích, aby oslabila frank, vygradovala intervence prohlášením, že za jakoukoliv cenu zabrání dalšímu posilování franku. SNB na páru s eurem vytyčila strop 1,20 franku za euro, pod kterým hodlá frank držet.

Švýcarský frank oslabil také na páru s dolarem. Když pak Hildebrandová prodala své dolary, realizovala zisk přibližně 60 tisíc franků. Její manžel prý o tomto jejím obchodu nevěděl.

Transakce na devizovém trhu podle manželů vznikly z potřeby diverzifikovat svoji hotovost poté, co získali větší objem prostředků z prodeje alpské chaty. Hildebrandová, která je pakistánského původu a nyní občankou Spojených států, vede v současnosti uměleckou galerii ve Curychu a prodává obrazy mezinárodní klientele.