Slepá důvěra: Deset procent ročně od J&T banky. Nebo taky nic

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Kubelka, Mlada fronta E15

J&T banka přišla s novým produktem, nezajištěným podřízeným certifikátem na nekonečně dlouho. Výnos: deset procent ročně. Nádhera? Nejdřív si dobře pročtěte prospekt certifikátu, budete šokováni.

K 30. 6. 2014 emitovala J&T banka deset tisíc kusů podřízených certifikátů, každý o jmenovité hodnotě sto tisíc korun. Jedná se o nezajištěné certifikáty s neohraničenou dobou životnosti, které mají charakter podřízeného dluhu s nejvyšším stupněm podřízenosti. Nesou úrok deset procent ročně, vyplácen je čtvrtletně.

Certifikáty mohou upisovat pouze „profesionální investoři“ a zaměstnanci banky. Pokud tedy nejste zaměstnancem J&T banky, musíte mít na vkladech u J&T banky minimálně sto tisíc eur, abyste si mohli tento certifikát koupit.

Pomocí těchto certifikátů chce banka získat miliardu korun na další rozvoj. J&T banka v posledních letech rychle roste. Její bilance (suma aktiv) činila k 31. březnu již 121 miliard korun. V prvním čtvrtletí tohoto roku vytvořila zisk přes půl miliardy korun. Banka zároveň s růstem bilance musí navyšovat vlastní kapitál, aby splňovala požadavky na kapitálovou přiměřenost. Za poslední rok J&T banka zdvojnásobila vlastní kapitál ze sedmi na čtrnáct miliard korun. A plánuje ho navyšovat dále. Právě proto se rozhodla vydat zmíněné podřízené certifikáty.

Ovšem pozor, podřízený certifikát v sobě nese výrazné kreditní riziko: v případě insolvence banky budou takové certifikáty vypořádány až jako poslední v řadě všech věřitelů, pravděpodobně by z nich tedy investoři nedostali ani korunu. To dělá z certifikátu rizikovou povahou investici na úrovni akcií.

J&T banka není povinná vyplácet výnos

Ale to není zdaleka všechno. V dokumentaci certifikátu nás čeká pár vypečených překvapení. Desetiprocentní úrok totiž není nijak garantovaný a J&T banka ho vůbec nemusí vyplatit. Standardně by měl být vyplácen kvartálně, vždy po skončení tříměsíčního výnosového období. V prospektu tohoto cenného papíru se ale mimo jiné uvádí:

„Emitent může kdykoliv v průběhu výnosového období rozhodnout na základě vlastní volné úvahy, v níž není žádným způsobem omezen, o zrušení výplaty výnosu za takové výnosové období nebo též za určená následující budoucí výnosová období.“

Pokračování textu naleznete na webu Peníze.cz

Erste bank vstupuje na Pražskou burzu s investičními certifikáty