Stát chce zakázat falešné podnikatelské úvěry

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Patrik Nacher
2
Fotogalerie

Poslanci začnou jednat o změně legislativy, která by měla zabránit rozšířené praxi nahrazování spotřebitelských úvěrů veřejnosti podnikatelskými. Některé finanční instituce tím legálně obcházejí dva roky starý zákon o spotřebitelských úvěrech, který kvůli špatné bonitě žadatele neumožňuje půjčit komukoli.

„Setkáváme se s tím čím dál častěji. Řada lidí se stala součástí švarcsystému a jsou živnostníci. Na základě toho dostanou podnikatelskou půjčku, která není vůbec regulovaná,“ upozorňuje Daniel Hůle z Člověka v tísni. „Samozřejmě se jedná o kvazipůjčky, protože peníze nejsou využity na podnikání,“ dodává. Hůle míní, že dotyčné finanční instituce sázejí na nevědomost lidí. U podnikatelských úvěrů nemusejí například poskytovatelé půjček hlídat klientovu schopnost splácet. Nejsou regulovány výše pokut, penále nebo sankční zvyšování úvěrů. Některým lidem tak například za drobné prohřešky po půl roce narostly zdánlivě nízké úroky až na čtyřnásobek, na následnou neschopnost splácet vyšší měsíční splátky se pak nabalují další penále.

Poslanec Patrik Nacher (ANO) kvůli tomu svolal na tento týden sněmovní podvýbor pro ochranu spotřebitele, který bude o změně zákona o spotřebitelských úvěrech jednat. „Některé instituce toho zneužívají – nechají někomu udělat živnostenský list a dají mu úvěr, který ani nechtěl,“ uvedl.

Nacher a další poslanci proto chtějí rozšířit ochranu i na živnostníky. Pod kontrolou by se tak ocitli i lidé, kteří si berou podnikatelský úvěr, protože na spotřebitelský nedosáhli. Ve spolupráci s ministerstvem financí a spotřebitelskými organizacemi je podle Nachera třeba definovat, které živnostníky je třeba ochránit a jak. Nacher míní, že by se měla ochrana vztahovat spíše jen na živnostníky samostatně výdělečné, a ne na firmy.

Zákonem by se měly regulovat především penále a pokuty podobně, jako je to nyní u spotřebitelských půjček, podotýká Nacher. U spotřebitelských úvěrů nesmí podle zákona vystoupat maximální pokuta nad polovinu celkové výše půjčky a zároveň nesmí přesáhnout dvě stě tisíc korun. Otázkou podle Nachera zůstává, zda chtít po finančních institucích, aby zkoumaly bonitu podnikatelů stejně jako u spotřebitelů. „To by tam nemuselo patřit. Budeme zkoumat, jestli by změny nemohly mít negativní důsledky, například ve ztíženém přístupu k úvěrům,“ poznamenal Nacher.