Stát zkouší zbrzdit boom firemních bondů

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí Zdroj: profimedia.cz

Stát chystá opatrnou osvětu pro drobné investory, kteří se rozhodli investovat své úspory do dluhopisů českých firem. Ministerstvo financí totiž připravuje pro zájemce o bondy kuchařku, která by takzvaně na první dojem měla i investory bez znalosti problematiky provést riziky nákupu tak, aby se vyvarovali ztrát. Konkrétní představa úřadu je zatím nejasná, materiál představený v dubnu je prozatím v režimu veřejné diskuse, perspektivně by se ale měl stát součástí domácí legislativy.

„Návrh dává drobným investorům návod na posouzení rizikovosti dluhopisů. Návrhem na takzvaný dluhopisový scorecard se doplňuje vládní novela zákona v oblasti regulace podnikání na finančním trhu,“ říká mluvčí ministerstva financí Anna Fuksová. Varovat má zejména před dluhopisy bez ratingu, které jsou pro investory nejrizikovější. „Stále více drobných investorů ve snaze o lepší výnos z investice vybere špatně a nakonec o své peníze přijde,“ uvádí mimo jiné materiál ministerstva financí s názvem Scorecard korporátních dluhopisů.

Návrh novely zákona o podnikání na kapitálovém trhu poslala vláda poslancům letos v polovině února, bondovou kuchařku ale prozatím neobsahoval. „Každá snaha, která zlepší informovanost na trhu, je vítaná. Investování do firemních bondů je náročná disciplína, přesto k ní někteří investoři přistupují lehkovážně a kupují dluhopisy, o kterých toho moc nevědí,“ říká ekonom BH Securities Štěpán Křeček. Boom firemních bondů přitom podpořila novela zákona o dluhopisech z roku 2012, která trh s těmito papíry podstatně rozvolnila.

„Právě tuto legislativní mezeru by měl, do jisté míry, řešit výše uvedený Scorecard korporátních dluhopisů, který nezkušené investory poměrně snadno navede, jak svépomocí vyhodnotit rizikovost emitenta,“ uvádí Eliška Skřivanová z webu Rizikovedluhopisy.cz. Stát je ve své regulaci trhu s  bondy zatím v poločase. „Zvažujeme i další legislativní změny na posílení ochrany drobných investorů investujících do korporátních dluhopisů, ty jsou v tuto chvíli předmětem interních diskusí,“ dodává Fuksová. Firemních dluhopisů s problematickou šancí na splacení je podle odhadů až třetina, což odpovídá částkám v řádu miliard korun.