Symboly finanční krize míří do likvidace

Freddie Mac

Freddie Mac Zdroj: profimedia.cz

Americká vláda se rozhodla urychlit postupnou likvidaci největších hypotečních agentur Freddie Mac a Fannie Mae. Nově od nich požaduje veškerý zisk, jehož agentury dosáhnou, a chce po nich také, aby snižovaly objem portfolia tempem 15 procent ročně. Administrativa prezidenta Baracka Obamy slibuje, že tímto způsobem budou daňoví poplatníci za svou investici lépe odměněni.

Vláda si dosud činila nárok na dividendu ve výši deseti procent ročně, celý zisk nepožadovala. Snižovat objem portfolia měly agentury tempem jen deset procent ročně.

Vláda má nad oběma agenturami plnou kontrolu, kterou získala během nedávné finanční krize. Tehdy oběma největším hypotečním agenturám v USA pomohla překonat potíže a napumpovala do nich miliardy dolarů z peněz daňových poplatníků.

Freddie Mac i Fannie Mae měly podle agentury Reuters ve druhém čtvrtletí vysoký zisk. Nemusely tedy žádat ministerstvo financí, aby jim poskytlo další peníze, a udrželo je tak nad vodou.

Americká vláda měla nad oběma agenturami kontrolu vždy, neboť Fannie Mae i Freddie Mac byly polostátní organizace. Část jejích akcií ale byla volná k obchodování na burze. Z trhu ale zmizely už před dvěma lety.

Hypotéky se promísily s jinými cennými papíry

Na obě obří hypoteční agentury tvrdě dopadla finanční krize, která odhalila slabiny ve způsobu jejich fungování. Agentury měly od roku 2007 vysoké ztráty a úřady po finanční krizi jejich představitele obvinili, že zkreslovali informace o hodnotě nabízených cenných papírů.

Právě organizační struktura agentur s účastí státu se za finanční krize stala předmětem kritiky. Agentury kupují od bank hypotéky, které takzvaně „balí“ do dalších produktů a jako cenné papíry je prodávají investorům po celém světě.

Americká vláda na základě zvláštního zákona schváleného v Kongresu vzala obě agentury v září 2008 pod svou plnou kontrolu. Američtí daňoví poplatníci do obou institucí vložili miliardy dolarů, což bylo podle vlády nutné k tomu, aby agentury nepřestaly fungovat. Po krizi totiž měly pomoci znovu nastartovat realitní trh.

Freddie Mac a Fannie Mae kontrolovaly skoro polovinu hypoték v USA

Agentury Freddie Mac a Fannie Mae v době největšího rozmachu vlastnily či garantovaly hypoteční úvěry k téměř 31 milionům nemovitostí v hodnotě asi 5,5 bilionu dolarů (zhruba 111,5 bilionu korun). To byla zhruba polovina všech hypoték, které byly v USA vydány.

V době silného růstu cen nemovitostí, což bylo v USA zhruba do roku 2005, obě instituce uvolnily pravidla pro získání hypotéky. To se jim ale později tvrdě vymstilo.