Trable kampeličky Artesa. Filipika odcházející CEO, obří pokuta a byznys v červeném

Kampeličku Artesa stihlo v krátké době hned několik nepříjemností.

Kampeličku Artesa stihlo v krátké době hned několik nepříjemností. Zdroj: Artesa

Spořitelní družstvo Artesa v posledních měsících neprožívá zrovna období klidu. Dostupné výsledky naznačují dramatický nárůst ztrát za poslední rok; ten přitom navíc neslavně vyvrcholil jednou z největších pokut pro finanční sektor udělených Českou národní bankou. Takřka paralelně s tím kampeličku v prosinci opustila z vlastního popudu její nejvyšší manažerka. Ve svých posledních slovech na adresu družstva spojovaného s podnikatelem Františkem Savovem přitom podrobila byznys Artesy kritice. 

„Renáta Smoloňová odstupuje z funkce s ohledem na nesoulad vize ohledně dalšího směrování družstva a její pochybnosti o dlouhodobé udržitelnosti stávajícího obchodního modelu družstva bez realizace změn strategického charakteru,“ uvádí zápis ze zasedání představenstva Artesy ze závěru loňského října. Svůj záměr opustit křeslo šéfky kampeličky oznámila o několik dnů dříve.

Plány Smoloňové v Artese se podle jejích slov rozcházely s „obchodními představami a požadavky“ majoritního majitele družstva Bohumila Koutníka, stejně jako s názory nových členů představenstva Jana Kořínka a Jakuba Černého, kteří do vedení kampeličky přistoupili v závěru loňského roku. 

„Prioritou nového vedení družstva tak bylo hned od počátku vylepšení nabídky poskytovaných produktů družstva. Po důkladné analýze potřeb našich úvěrových klientů došlo k úpravě nabízených úvěrových produktů,“ uvádí specialista compliance Artesy Evžen Bělohlávek. Na potřebu radikální proměny byznysového modelu Artesy už dříve upozornila i Česká národní banka, a to zářijovým rozhodnutím o devítimilionové pokutě.

„V průběhu kontroly byly zjištěny nedostatky v řídicím a kontrolním systému napříč všemi oblastmi činností účastníka řízení, z nichž řada byla systémového charakteru,“ uvádí lednové potvrzení dřívějšího rozhodnutí ČNB na adresu výsledků hloubkové kontroly, kterou banka v kampeličce provedla v letech 2021 a 2022. 

Centrální banka vyčetla Artese celkem osmnáct prohřešků proti bezpečnosti v poskytování úvěrového byznysu včetně nedostatečné analýzy rizik dlužníků či nerespektování některých pravidel proti praní špinavých peněz. Kampelička pokutu uhradila a podle svých slov napravila i kritizované nedostatky v byznysu.

„Artesa odstranila všechny zjištěné nedostatky v souladu s harmonogramem a nápravnými opatřeními schválenými ČNB, přičemž plánuje pokračovat v investicích do systematizace procesů a současně jejich digitalizace,“ tvrdí Bělohlávek. Ani to však kampeličce nezabránilo vygenerovat za první tři kvartály loňského roku ztrátu kolem dvaceti milionů korun, tedy zhruba trojnásobnou oproti necelým sedmi milionům ztráty dosažené za celý rok 2022.

„Výsledky signalizují zhoršenou situaci, a to zejména kvůli nutným odpisům nesplácených úvěrů. Ale není to situace, která by se při kvalitnějším řízení nedala zvládnout,“ soudí ekonom společnosti Finlord Boris Tomčiak. Právě kvůli výtkám družstevníků prý měla odejít bývalá šéfka Artesy.

„Paní Smoloňová odešla v návaznosti na poslední jednání členské schůze družstva, kde byly diskutovány neuspokojivé hospodářské výsledky a nedostatečné plnění stanoveného obchodního plánu,“ dodává Bělohlávek. Podle něho je současný obchodní model „strategicky udržitelný“.

Jak zdůrazňuje poradce a partner společnosti Moore Czech Republic Petr Kymlička, poslední pokuta udělená spořitelnímu družstvu byla vyvrcholením řady jiných sankcí. „Jestliže kampelička navíc nedosahuje zisku a ztrácí tak mimo jiné jednu ze svých alespoň teoretických výhod v jeho rozdělování mezi družstevníky, mělo by to být pro spořící klienty dobrým důvodem zvážit alternativní, tedy méně rizikové možnosti uložení peněz,“ soudí Kymlička. I na vklady v kampeličkách se nicméně vztahuje zákonné pojištění vkladů do výše sto tisíc eur. 

Ambici byznysově kampeličku popostrčit deklarovalo už v roce 2019 českobudějovické biskupství při svém kapitálovém vstupu v podobě nákupu zhruba desetiprocentního podílu. Ve spořitelním družstvu mělo v té době dokonce ambici získat majoritní podíl. Podle Artesy je stále podílníkem, někdejší velké plány ale zatím zůstávají u ledu. Na opakované dotazy ohledně strategie výkonu svého vlastnického práva biskupství nereagovalo.

„Biskupství českobudějovické je členem družstva a svá práva a povinnosti související s členským podílem v družstvu uplatňuje výhradně prostřednictvím členské schůze družstva,“ přibližuje Bělohlávek. Artesa je aktuálně s bezmála třemi tisícovkami členů po Citfinu a NEY třetí největší tuzemskou družstevní záložnou se zhruba pětinovým podílem na trhu. 

Jejího většinového majitele Bohumila Koutníka pojí dlouholeté úzké vztahy s podnikatelem Františkem Savovem. Artesa v minulosti financovala část Savovova byznysu. Savov žije ve Velké Británii a v Česku je obviněn z daňových podvodů.