UBS zůstane v Connecticutu, dostala lákavou pobídku

Švýcarská banka UBS se nebude stěhovat do New Yorku a zůstane na svém tradičním stanovišti v Connecticutu. Zařídila to štědrost tamního státu, který poskytl peněžnímu domu půjčku ve výši 20 milionů dolarů. Tyto peníze, na něž se vážou i další sumy, nebude muset UBS za jistých okolností vracet – předpokladem je, že na dosavadní adrese zůstane.

Ústav domovem ze Švýcarska chtěl přesunout do zhruba hodinu vzdáleného New Yorku divizi investičního bankovnictví. Laso, které mu hodil guvernér Dannel Malloy, je vymezeno na pět let a stojí mimo jiné na slibu, že UBS zachová v Connecticutu dva tisíce pracovních míst.

Ke dvacetimilionovému úvěru může navíc švýcarský hráč získat ještě sedm milionů v případě, že vytvoří nové pracovní příležitosti. UBS zaměstnává v současnosti v tomto státě 3500 osob. „Dva tisíce, na nichž jsme se domluvili, je pro nás minimální počet, nikoli cíl,“ uvedl pro agenturu Bloomberg Phil Lofts, šéf americké odnože UBS.

O setrvání v Connecticutu rozhodla nicméně také skutečnost, že se bance nepodařilo dohodnout o pronájmu kanceláří v lokalitě bývalého World Trade Centra na Manhattanu. Příslušné rozhovory k ničemu nevedly a skončily v červenci.

Do Stamfordu v Connecticutu přišli Švýcaři v roce 2002, vybudovali tam objekt o rozloze dvou fotbalových stadionů a dali práci 1400 lidem. Mimo to má pobočky kancléře v New Yorku a New Jersey. Na začátku tohoto týdne mateřská UBS oznámila, že kvůli úsporám propustí pět procent personálu ze současného stavu téměř 66 tisíc zaměstnanců.