Ve filmovém průmyslu rozsévá atmosféru strachu, zpražil Clooney nájezdníka Loeba

George Clooney (vlevo) a Daniel Loeb

George Clooney (vlevo) a Daniel Loeb Zdroj: reuters, ctk

Loeb si říká aktivistický investor. Já bych ho ale nazval přivandrovalým zlatokopem, který ve filmovém průmyslu akorát rozsévá atmosféru strachu. S takto tvrdým prohlášením přišel americký herec a producent George Clooney na adresu miliardářského „nájezdníka“ Daniela Loeba.

Loebův hedgeový fond Third Point letos skoupil sedmiprocentní balík akcií japonské Sony. Od jara tvrdě kritizuje její vedení, několikrát prohlásil, že Sony, aby přežila, bude muset prodat řadu majetku, včetně filmových aktiv.
„Loeb pomlouvá management Sony a zároveň slibuje, že situaci vyřeší sám. To je řešení, jaké známe od obchodního řetězce Walmart. Přijde na americký venkov, nabídne městu, že mu pomůže. Zničí všechny malé obchodníky, kteří pak pro něj otročí za minimální mzdu a bez zdravotního pojištění,“ rozezlil se Clooney v rozhovoru pro magazín Deadline Holywood.

Clooney napadá Loebovu strategii nákupu akcií Sony a současných ostrých hlášek. „Proč ty akcie kupuje jako šílenec, když je zároveň tak pesimistický? Protože se jen snaží manipulovat trhem,“ uvedl. Pokud ale chtěl Loeb srazit cenu Sony, tak to se mu nedaří, cenné papíry japonského technologického gigantu v posledních měsících prudce vzrostly.
Loeb, jehož hedgeový fond Third Point spravuje aktiva ve výši 14 miliard dolarů, je z rodu nájezdníků, jako je proslulý Carl Icahn. Ovládnou minoritu v problémové firmě, snaží se v ní vyměnit vedení, část firmy rozprodat a zbytek nastartovat k růstu.

Loeb vyjížděl v poslední době hlavně na šéfy Sony Pictures Michaela Lyntona a Amy Pascalovou, kteří prý nevědí nic o kontrole a finančním řízení. Studiu se také nepovedly dva filmy Po zániku Země a White House Down. Clooney uvedl, že mu přijde nefér, že zmiňuje dva propadáky a neuvede miliardové firmy jako Skyfall či Nespoutaný Django.

„Vyrazilo nám dech, že pan Hirai (šéf celé Sony, pozn. red.) se nebojí o budoucnost filmové divize, která právě vydala letošní verze propadáků Vodní svět a Ishtar,“ napsal Loeb vedení Sony v narážce na dva výše zmíněné filmy. „Také nás zaráží, že Sony nemá obavy z profitability divize, která je hluboko pod konkurencí,“ dodal Loeb. Loeb si svým aktivismem ale zdaleka nezískal jen odpůrce, jako je Clooney. Mnoho investorů oceňuje, že se pustil do japonského vedení firmy, která je stejně jako celá země proslulá neotřesitelným konzervatismem. Clooney není ve sporu o Sony nezainteresovaný: filmová větev gigantu se finančně podílí na jeho letošním filmu Monuments Men.