Verizon chystá obří emisi dluhopisů, slibuje vyšší výnosy než Apple

Verizon (ilustrační foto)

Verizon (ilustrační foto) Zdroj: CTK/AP

Americký operátor Verizon Communications chystá nejrozsáhlejší emisi dluhopisů v americké korporátní historii. Verizon by měl prodat desetileté dluhopisy v objemu 11 miliard dolarů při výnosu 2,25 procenta nad desetiletým výnosem amerického vládního dluhopisu. Akcie Verizon Communications se aktuálně obchodují za 46,40 dolaru za kus

Celkem by měl Verizon dle zdroje agentury Bloomberg emitovat dluh za 49 miliard dolarů (950 miliard korun), uvedl web Patria.cz. Zatímco v případě Apple se jednalo o první prodej dluhopisů od roku 1996 a společnost měla v dobu emise „po kapsách“ 145 miliard dolarů v hotovosti, Verizon již dříve vydal dluhopisy za 49 miliard a chce posílit hotovostní pozici. Ta v současné době tvoří méně než dvě procenta z 130 miliard dolarů (2,5 bilionu korun), které firma potřebuje k úplnému převzetí Verizon Wireless, společeného podniku s britským Vodafonem.

„Většina potenciálních investorů již drží dluhopisy Verizonu ve svém portfoliu, takže společnost potřebuje nalákat k dalším nákupům,“ míní stratég LPL Financial Anthony Valeri. Takovým lákadlem by mohla být právě výše výnosu.

Podle zdroje agentury Bloomberg chystá Verizon mimo jiné prodej tříletého dluhopisu s fixním kupónem a výnosem 165 bps nad benchmarkem (desetiletý výnos amerického dluhopisu), pětiletý dluhopis s výnosem 190 bps nad benchmarkem, sedmiletý dluhopis s výnosem 215 bps nad benchmarkem, dvacetiletý dluh s výnosem 250 bps nad benchmarkem a třicetiletý dluhopis s výnosem 265 bps nad desetiletým výnosem vládního dluhopisu.

Apple na konci dubna upsal desetiletý dluhopis za 5,5 miliardy dolarů s výnosem nižším než benchmark. Celkem prodejem dluhopisů získal 17 miliard dolarů, šlo tak v té době o největší dluhopisovou emisi mimo bankovní sektor. Loni v listopadu vydala farmaceutická společnost AbbVie obligace za 14,7 miliardy dolarů.