Vláda už nechce miliardový investiční fond pro start-upy

Peníze, koruny

Peníze, koruny Zdroj: Anna Vacková, E15

Yik Yak
Tomáš Hüner
Juicero
Ilustrační foto
Předávání ceny Fintech počin roku startupu Twisto
9
Fotogalerie

Národní inovační fond (NIF) nevznikne. Ministerstvo průmyslu a obchodu odpískalo vytvoření státní investiční společnosti, která měla investovat do technologických start-upů a do mladých firem navázaných na univerzity a vědecké instituce. Ještě letos v lednu MPO tvrdilo, že fond začne do firem investovat ve druhém letošním čtvrtletí, vznik instituce se připravoval několik let.  

„Ministerstvo průmyslu rozhodlo o ukončení projektu NIF. Start-upy ale podporuje dál. Už v roce 2017 zahájilo spolupráci s Evropským investičním fondem,“ říká mluvčí MPO Štěpánka Filipová. EIF má prostřednictvím zřízeného fondu fondů zajistit investice do českých start-upů ve výši nejméně 50 milionů eur. Zrušení projektu bude muset ještě schválit vláda.

Státní fond měl mít na investice k dispozici 40 milionů eur z operačního programu OP PIK. Pro ně bude nyní ministerstvo hledat nové využití. Do podpory mladých firem by se měla více zapojit například Českomoravská záruční a rozvojová banka, která už spolupracuje s EIF v rámci středoevropského fondu pro start-upy.

„Jako nejvíce efektivní model se nám jeví správa investic do rizikového kapitálu ve formě fondu fondů, který je běžně využíván napříč státy EU a také EIF,“ říká Jiří Jirásek, ředitel Českomoravské záruční a rozvojové banky. Nový program by banka byla schopná rozjet stejně rychle, jako se to plánovalo pro NIF.

Panují obavy, jestli zrušení NIF nepřipraví o podporu vědecké start-upy. „Pro ně se struktura napojená na EIF příliš nehodí. Peníze na investice do těchto firem odvozených od výsledků výzkumu chybí,“ říká Petr Očko, šéf Technologické agentury ČR.

Podobné obavy má i Svaz průmyslu a dopravy. „Musí se rychle připravit alternativa k NIF. V Česku se totiž pořád nedaří lépe komercializovat výsledky výzkumu a vývoje. NIF tomu měl pomoci,“ říká Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy.

Šéf Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček tvrdí, že myšlenka státního fondu řízeného MPO nebyla od začátku šťastná. Ministerstvo na rozhodování o rizikových investicích nemá dostatečné kapacity. „Pokud ČMZRB bude spolupracovat se soukromým správcem a vytvoří fond fondů, bude to správná cesta,“ dodává Havlíček.

Krok ministerstva už kritizovala Pirátská strana, která varuje před ohrožením ekonomické pozice Česka. To je prý již teď vnímáno jako "montovna". Piráti ještě chtějí o inovačním fondu jednat s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO) a ministrem průmyslu Tomášem Hünerem (za ANO).

Podle poslance Mikuláše Peksy měl fond podporovat začínající podniky (start-upy) v rané fázi vývoje. Tedy v době, kdy ještě nemají k dispozici konečné produkty a probíhá výzkum a vývoj, zatímco ČMZRB podporuje podniky až v pozdějších fázích vývoje, když už firma vyrábí.

"Investice na rozjezd byla plánována z evropského operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Bohužel pokud bude NIF zrušen, tak ty peníze, které už tam vyčleněny jsou, nebudou vyčerpány," uvedl Peksa.