Petr Očko: Státní seed fond může chybovat, dobrou zkušenost ale mají Němci i Izraelci

Petr Očko

Petr Očko Zdroj: ctk

Dobrou zkušenost se státní podporou začínajícího byznysu udělalo Německo, říká duchovní otec myšlenky českého seed fondu a nynější šéf Technologické agentury Petr Očko.

O seed fondu se začalo mluvit v roce 2011. Má jeho letošní spuštění ještě smysl?

Situace je teď úplně jiná, tehdy nebylo o podpoře startujících firem takové povědomí, tehdejší potřebnost byla vyšší.

Na trhu je nyní mnohem více soukromých iniciativ a akcelerátorů, které se mohou zhostit obdobné role ze soukromých peněz. Evropský investiční fond má ale mezi investorskou komunitou dobré renomé a zatím funguje bez průšvihů a má cit pro výběr efektivní investice. Pomoci to může. Otázkou je Národní inovační fond, kde velice záleží na nastavení.

Existují se státními seed fondy nějaké dobré zkušenosti ze zahraničí?

Ano, může to být například největší německý seed fond High-Tech Gründerfonds, který pracuje se stovkami milionů eur a je to de facto státní investiční společnost. Už třináctým rokem investuje do začínajících firem a hledá investory.

Obdobnou zkušenost má třeba Izrael, a to už od devadesátých let. Jeho fondy se ale postupně privatizovaly, což není špatný návod i pro české fondy. Izraelské fondy ale tehdy pomohly nastartovat tamní startupový zázrak.

Co konkrétně chybí na trhu rizikových fondů?

Mezera je v pre-seed fondech. Naše někdejší představa byla taková, že by vznikl fond, který by investoval do fondů při univerzitách. Univerzity by do fondů vkládaly výsledky výzkumu a vývoje, které je třeba ještě dotáhnout do konce.

Příkladem mohou být biotechnologie a nanotechnologie. Ve chvíli, kdy by se výsledky díky penězům dotáhly do fáze komercializace, peníze by se vracely do fondů. Investice do využití výsledků výzkumu jsou totiž v Česku stále nedostatečné.

Jak se díváte na roli státu jako investičního manažera, s čímž počítá chystaný Národní inovační fond?

Tyto fondy by měly být primárně zaměřeny na komercializaci výsledků výzkumu. Čistě státem řízený seed fond nemá příliš velký smysl, může tam být vyšší riziko špatných investic. Podmínkou by mělo být, aby takový fond investoval jen při vstupu soukromého investora. Ten by do určité míry dokázal eliminovat ne zcela optimální rozhodnutí státního fondu.

Jak být bohatý? Dozvíte se to v investičním magazínu E15. Na stáncích od 19. února, případně objednávejte zde >>>

Video placeholde

Jak být bohatý - investiční magazín E15 Premium • E15