Vládou prošel návrh zákona o spotřebitelském úvěru, zpřísní pravidla

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Podmínky pro společnosti půjčující lidem peníze přitvrdí, posílí naopak postavení spotřebitelů. Přichází s tím návrh zákona o úvěru pro spotřebitele, který dnes schválila vláda. Pod dohled České národní banky podle něj budou nově spadat i nebankovní poskytovatelé. Těch v Česku působí přes 50 tisíc, nový zákon by mohl jejich počty výrazně snížit.

„Dnes jsme udělali důležitý krok v boji s lichvou. Vládou schválený návrh převádí dohled nad všemi poskytovateli půjček pod ČNB,“ komentoval krok vlády premiér Bohuslav Sobotka. Novinkou je kromě dohledu ČNB i nutnost počátečního kapitálu 20 milionů korun a prokázání odbornosti ze strany poskytovatele úvěrů.

Společnosti navíc ponesou větší odpovědnost za to, komu úvěr poskytnou. Peníze by měly podle návrhu půjčit jen tomu, kdo je bude za svých příjmů schopný řádně splácet. Nová úprava se přitom bude vztahovat i na malé půjčky do 5 tisíc korun, které dosud nebyly regulovány. Spotřebitelé navíc budou moct dluh splatit kdykoliv. Sníží se také sankce za pozdní splátky úvěrů. Pokud zákon schválí Parlament, vstoupí v účinnost během prvního pololetí příštího roku.

ČSSD chce přitvrdit

Podle ČSSD je ale stávající návrh zákona v některých bodech příliš měkký a finanční instituce nijak důrazně nenutí prověřovat schopnost klienta splácet. Strana proto připravuje pozměňovací návrh s povinnými úvěrovými registry.

„Každá finanční instituce by se před půjčením peněz musela dotázat na finanční zdraví žadatele v registru úvěrů. Pokud by z registrů bylo patrné, že žadatel je již zadlužený, směl by dostat pouze tak vysokou půjčku, aby to nezhoršilo jeho situaci,“ popsal ekonomický expert ČSSD Martin Pros. V opačném případě by byla smlouva neplatná. Zároveň strana navrhuje snížení celkové smluvní pokuty ze 70 procent podle návrhu ministerstva financí na 50 procent.

Peer-to-peer půjčky a související rizika pro věřitele