Zrušení poplatku za úvěr? Banky začínají couvat

ilustrační foto (Profimedia.cz)

ilustrační foto (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

V boji za zrušení poplatku za vedení úvěrového účtu zatím tuzemské banky prohrávají. Žádosti sice nejprve zamítnou, má-li klient výdrž, banka nakonec couvne.

Například Hypoteční banka po prvotním odmítnutí nabízí zdarma přechod na hypotéku bez poplatků, kde je sice mírně vyšší úrok, klientům, kteří požadovali zpět poplatek za vedení úvěrového účtu, ho ale nechávají na původní úrovni. Jinými slovy tedy ruší poplatek.

„Takto se podařilo klientům ušetřit nejvíce peněz, neboť už jsou desítky klientů, co takto dosáhlo zrušení poplatku a úspory do budoucna přesahují i deset tisíc korun,“ poznamenal Petr Němec. Právě Němec byl prvním klientem, který chtěl po své bance – v tomto případě šlo o Komerční banku – vrátit poplatky. A uspěl. Následně spustil internetové stránky, na nichž radí lidem, jak se s žádostí o zpětné vrácení poplatků na banku obracet. Krátce poté se strhla lavina žádostí.

Banky snahu klientů potvrzují, více se ale vyjadřovat nechtějí s tím, že obchodní vztahy s klienty nekomentují. Například Raiffeisenbank výzvy o vrácení poplatku za vedené úvěrového účtu zamítá, ale ti, co se obrátí na finančního arbitra, tak dosáhnou toho, že banka jim nakonec poplatky vrátí. Řízení pak finanční arbitr zastaví. Takto přišla k penězům už první desítka klientů, říká Němec.

Podobné je to u Modré Pyramidy. Například Komerční banka se po prvotním odmítnutí žádosti o navrácení poplatku snaží klientům nabídnout jiné benefity, kterými lze poplatek vykompenzovat. Bankám leží na stole stovky žádostí. Vytvořily si automatizované formuláře na odpovědi a snaží se klienty přesvědčit, že poplatek není nesmyslný.

Nejvytrvalejší je Česká spořitelna, která stále odmítá poplatky vracet. Několik jejich klientů se už pustilo do sporu u Finančního arbitra, který však zatím nerozhodl, a klienti hrozí soudem. Arbitr má sice na rozhodnutí přesné lhůty, ty ale v případě potřeby může „přiměřeně prodloužit“.

Na Slovensku už přitom vrácení poplatku soud řešil. Krajský soud v Prešově rozhodl, že poplatky nepřinášející žádnou hodnotu jsou nepřijatelné. Tamní banky však tento verdikt nerespektují a čeká se na vyjádření ministerstva financí. Slovenský soud se přitom při vynesení rozsudku odvolával na Německo. Německý nevyšší soud totiž v roce 2011 označil poplatky za vedení úvěrového účtu za nezákonné. Německá kauza přitom odstartovala snahu i českých klientů.

Patrik Nacher: pan Poplatek versus banky