Globální obchod 2020: divoká covidová jízda s optimistickým finišem

Britský přístav Southampton

Britský přístav Southampton Zdroj: Reuters

Kolony kamionu v přístavu Dover na jihu Anglie poté, co evropské země izolovaly Británii kvůli nové mutaci koronaviru
2
Fotogalerie

Globální obchod letos zažil nejhorší krizi za celá desetiletí. Jedním z jejích symbolů se stalo „moderní pirátství“, které se projevilo v dubnovém incidentu na letišti v thajském Bangkoku. Zásilka respirátorů pro Berlín byla tehdy přesměrována do Spojených států. Západní spojenci se navzájem obviňovali z přeplácení čínských dodavatelů roušek. Evropské státy uzavíraly vzájemné hranice a staraly se především samy o sebe. Němci i Češi čelili kritice za zákaz vývozu ochranných zdravotnických prostředků do Itálie, která tehdy byla pandemií postižena nejvíce.

Dynamika světového obchodu ochabovala celé předchozí desetiletí, stále častěji se mluvilo o obchodních válkách a během první vlny letošní pandemie se zdálo, že je s globalizací definitivně konec. Hroutily se mezinárodní dodavatelské řetězce. Automobilka Hyundai zastavila výrobu v Jižní Koreji ještě předtím, než do této země dorazila pandemie – na začátku letošního roku jí chyběly součástky z odstavených čínských fabrik. Výpadky výroby pak postupně postihly všechny kouty zeměkoule.

Dost bylo skepse

Důsledky narušených globálních vazeb bude svět překonávat ještě dlouho, přesto se na konci letošního roku zdá, že skepsi střídá opatrný optimismus. Dodavatelské řetězce se ukázaly být poměrně odolnými, jejich restart byl rychlý. Evropské i další země začaly postupně dodávky zdravotnických prostředků daleko více koordinovat. Ratingová agentura Fitch upozornila, že letošní očekávaný pokles světového obchodu zhruba o deset procent bude nižší než v krizovém roce 2009 – ačkoli globální ekonomika se naopak propadne podstatně více než tehdy.

Mnohé dokonce nasvědčuje, že letošní krize zrychlí rozvoj některých odvětví, která v daných sektorech významně přispějí i k růstu světového obchodu. Pravděpodobně posílí export různých služeb – od těch finančních až po distanční vzdělávání nebo telemedicínu. Ekonomický egoismus států určitě jako mávnutím kouzelného proutku nezmizí, ale i v tomto případě je pohled do budoucna optimistický – milovníka obchodních konfliktů Donalda Trumpa střídá v čele stále největší ekonomiky světa Joe Biden, jehož přístup vůči mezinárodním dohodám a organizacím je přinejmenším realistický.

Asijské trumfy

Optimistické nálady z konce letošního roku však daleko více než zprávy z Washingtonu povzbuzoval vývoj ve východní Asii, která už zažívala hospodářské oživení. Patnáct zemí včetně Číny, Japonska, Jižní Koreje a také Austrálie i Nového Zélandu v listopadu uzavřelo Regionální komplexní ekonomické partnerství (RCEP). Jde o největší dohodu o volném obchodu na světě – měřeno počtem obyvatel (2,2 miliardy) i ekonomickou silou těchto států. Ty se podílejí na světovém hrubém domácím produktu zhruba třiceti procenty. Poprvé se k podobné mnohostranné dohodě připojila Čína, zatímco Spojené státy za prezidenta Trumpa odstoupily od jiné významné dohody v tomto regionu – Transpacifického partnerství (TPP).

Embedded Image

Finální podoba partnerství RCEP byla dohodnuta už zhruba před rokem, jejímu letošnímu formálnímu stvrzení ale nezabránila ani pandemie koronaviru, ani obvyklé výtky, které doprovázejí uzavírání dohod tohoto typu – že jdou příliš na ruku nadnárodním společnostem. Faktem je, že část analytiků význam RCEP přeceňuje. I když jde podle uvedených kritérií o největší obchodní partnerství, v mnoha směrech je poměrně málo ambiciózní a spíše konsoliduje pod jednu střechu stávající dvoustranné a regionální dohody. Mimo RCEP navíc zůstala třetí největší asijská ekonomika – Indie.

Navzdory tomu všemu RCEP vysílá jasný signál, že asijské státy se na žádný konec globalizace nechystají a postupně (v některých případech rychleji, v jiných pomaleji) hodlají odbourávat cla i jiné obchodní překážky. Jeden z nejoptimističtějších pohledů nabízí americký politolog Fareed Zakaria. RCEP je podle něho důkazem, že globalizace nekončí a světový obchod se dál nadějně rozvíjí. Jenom se zdá, že to mnozí republikáni i demokraté v USA nepochopili.

Zbrzděná Amerika

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!