Google Bard: Jak má fungovat nový chatbot a v čem se liší od ChatGPT

Vyhledávání pomocí umělé inteligence Google Bard

Vyhledávání pomocí umělé inteligence Google Bard Zdroj: profimedia.cz

Vizualizace loga umělé inteligence Google Bard
2
Fotogalerie

Rok 2023 v technologickém světě zatím patří jednoznačně tématu umělé inteligence. Prvním velkým fenoménem se stal chatovací robot ChatGPT a v jeho šlépějích nyní pokračují technologičtí giganti jako společnost Alphabet vlastnící Google. Ta chce implementovat robota s názvem Bard ve svých produktech. K registraci nutné pro používání Barda mají v současné době přístup pouze uživatelé z Velké Británie a Spojených států.

Společnost Alphabet, pod kterou spadá i Google, spustí chatovacího robota a do vyhledávání na internetu zapojí více umělé inteligence, uvedl šéf Alphabetu Sundar Pichai. Umělá inteligence ve vyhledávačích bude syntetizovat informace a odpovídat na složité dotazy, například zda je snazší naučit se hrát na kytaru, nebo na klavír, doplnil šéf americké společnosti.

Co je to Google Bard a jak funguje?

Co je to Google Bard a jak funguje? Současnou verzi umělé inteligence Bard pohání technologie LaMDA 2, zkratka prod druhou generaci Language Model for Dialogue Applications (jazykový model pro dialogové aplikace). Text, který je Bard schopný vygenerovat, se velmi blíží lidskému výkonu. V loňském roce vývojář Google Blake Lemoine tvrdil, že systém dokáže vnímat. Kvůli těmto výrokům nakonec ve společnosti skončil. 

Kde můžete Google Bard vyzkoušet a kdy bude přístupný veřejnosti?

V současné chvíli je Google Bard přístupný uživatelům z více než 180 zemí světa, kteří se mohou registrovat. Na rozdíl od úvodního spuštění nemusí noví uživatelé překonat čekací listinu.

VIDEO: Jazykový model ChatGPT je hitem. Umělá inteligence umí stvořit přirozený text

Video placeholde
• Videohub

Umí Google Bard česky? 

Prozatím Bard český neumí, v současné době funguje v angličtině, japonštině a korejštině. Nicméně v blízké době by se seznam jazyků, které ovládá, měl vyšplhat až na 40. Mezi nimi by měla být i čeština. Vedení Googlu ovšem neupřesnilo časový horizont, ve kterém chce rozšířit Bard o další jazyky. 

Cena Google Bard

Umělá inteligence Google Bard by měla fungovat v rámci vyhledávače Google a neměla by být pro své uživatele zpoplatněna. ChatGPT je rovněž zdarma, avšak jeho autoři z firmy OpenAI nově nabízí i prémiový účet za 20 dolarů měsíčně.

Rozdíly mezi Google Bard a Chat GPT

Hlavním rozdílem mezi ChatGPT od firmy OpenAI, do níž masivně investoval Microsoft, a Bardem je zdroj dat. Bard bude informace čerpat z internetu a bude mít tak k dispozici nejnovější informace v reálném čase. ChatGPT naopak musí pracovat s databázemi, které informačně končí v roce 2021. Microsoft však na umělou inteligenci od OpenAI hodně sází.

Nové funkce Google Bard S otevřením Bardu většímu množství uživatelů Google vyvinul nové funkce, uživatelé nyní mohou například mimo textové odpovědi dostat i doplnění o konkrétní fotky. Google tedy například při zadání naplánování výletu uživateli rovnou zobrazí i fotky konkrétních památek. Nové funkce ale míří i druhým směrem, americká společnost nyní umožní využívat kombinaci textových a obrazových zadání. 

Programování s Google Bard

Zástupci Googlu také několikrát zdůraznili, že usilují zejména o uživatele, kteří využívají umělou inteligenci ke asistenci u programování. Během rozvoje AI se totiž ukázalo, že právě psaní rutinních kódů dle textového pokynu může být jedním ze způsobů, jak efektivně umělou inteligenci využívat. 

Google nyní proto integroval některé funkce, kteří ocení zejména programátoři. První z nich je citace konkrétních doporučení a postupů, tedy aby si uživatelé mohli zkontrolovat, zda Bard radí s programováním správně. Dalším vylepšením je zavedení tmavého režimu, který šetří oči lidem, který často pracují s počítačem. Poslední změnou je zavedení možnosti exportu do dalších programů.  

Další plány 

Časem by rád Google přinesl umělou inteligenci také do dalších jeho programů, mluví se zejména o Google Docs či Gmailu, což by mohli uživatelé využívat například k sumarizaci emailů či k návrhu konkrétních dokumentů. Dalším krokem, který Google už představil, je integrace nástroj Firefly od společnosti Adobe, který umí generovat obrázky na základě textových pokynů.

Umělá inteligence u konkurence Googlu

Microsoft

  • Americká společnost Microsoft implementovala umělou inteligence ve svých vyhledávačích, konkrétně v prohlížečích Edge a Bing. „Tato technologie přetvoří prakticky každou kategorii softwaru,“ konstatoval šéf Microsoftu Satya Nadella a přirovnal ji k vynálezu cloudu.
  • Vyhledávač Bing běží na novém „velkém jazykovém modelu“ nové generace GPT-4, který je výkonnější než ChatGPT-3.5. Chatovací robot pomůže uživatelům upřesnit dotazy, poskytne relevantnější a aktuálnější výsledky a měl by také usnadnit nakupování.
  • Microsoft hodlá technologii z dílny firmy OpenAI nasadit do sady svých produktů, včetně výše zmíněných internetových vyhledávačů nebo cloudové služby Azure. Asistent Copilot využívající stejnou technologii bude brzy implementován do nástrojů MS Office jako MS Excel, MS Word, MS Powerpoint, MS Outlook a další. Umělá inteligence by měla také například generovat poznámky ze schůzek na platformě Microsoft Teams či navrhovat prodejcům odpovědi na e-maily v aplikaci Viva Sales.

Baidu

  • Čínský technologický gigant Baidu rovněž oznámil, že svůj vyhledávač vybaví umělou inteligencí ve stylu ChatGPT. Jeho chatbot v čínštině nazvaný „Wenxin Yiyan“, „ERNIE Bot“ firma představila v březnu.
  • Umělá inteligence ERNIE, což je zkratka pro Enhanced Representation through Knowledge Integration, je založena na jazykovém modelu, který společnost Baidu vyvinula v roce 2019 a umožňuje uživatelům vytvářet články pomocí umělé inteligence či celkově zlepšovat vyhledávání na internetu.