Hazardní firmy žádají stát o prominutí daně za nepoužívané automaty. Hrozí žalobami

Například společnost Auto Games má přes osm desítek heren a 1700 povolení na videoloterijní terminály. Přestože měla v posledním čtvrtletí loňského roku otevřeno necelé čtyři týdny, za všechny licence musí odvést 15,6 milionu. Stejnou částku musí uhradit státu i za první kvartál letošního roku. (ilustrační foto)

Například společnost Auto Games má přes osm desítek heren a 1700 povolení na videoloterijní terminály. Přestože měla v posledním čtvrtletí loňského roku otevřeno necelé čtyři týdny, za všechny licence musí odvést 15,6 milionu. Stejnou částku musí uhradit státu i za první kvartál letošního roku. (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Mezi obory zasažené koronakrizí, jako je gastrobyznys nebo cestovní ruch, spadl i hazard. Firmy žádají o prominutí odvodů 9,2 tisíce korun kvartálně za každý hrací automat v kamenných provozovnách, které jsou od loňského října zavřené. Pokud jim stát nevyhoví, hodlají se obrátit na soudy. Ministerstvo financí odpuštění sektorové daně odmítá. Argumentuje škodlivostí hazardu, navíc by státní rozpočet přišel o stamiliony korun.

Například společnost Auto Games má přes 80 heren a 1700 povolení na videoloterijní terminály. Přestože měla v posledním čtvrtletí loňského roku otevřeno necelé čtyři týdny, za všechny licence musí odvést 15,6 milionu. Stejnou částku musí uhradit státu i za letošní první kvartál.

„Máme nadále všechny pobočky zavřené, finančně jsme na kritických limitech,“ řekl člen představenstva Auto Games Robert Juřička. Firma automaty nejen provozuje, ale také vyrábí. Zaměstnává spolu s partnery 240 lidí, podle zatím poslední zveřejněné účetní závěrky za rok 2017 měla tržby 923 milionů korun.

Problémy s placením odvodů za zhruba tisícovku terminálů má i společnost Synot Tip.  „Považujeme za naprosto absurdní, abychom z nulových tržeb museli odvádět daně. Další postup aktuálně zvažujeme,“ uvedl ředitel Synotu Petr Mikoška.

Loterijní podniky argumentují mimo jiné tím, že vláda loni odpustila pivovarům spotřební daň na pivo, které musely zlikvidovat, protože ho neměly kam dodat. „Přístup k hazardu je ale jiný. Stát trvá na tom, že je nutné platit za každý automat, i když stojí v zavřené herně nebo kasinu. To je oproti pivovarům nelogické a nesystematické,“ míní Juřička.

Trvá na tom, aby se přístup změnil. „Pokud tomu tak nebude, půjdeme do soudních sporů. Nepochybuji, že bychom je vyhráli,“ dodal Juřička.

S názorem provozovatelů kamenných heren souhlasí šéf Institutu pro regulaci hazardních her Jan Řehola. „Je to stejné, jako kdyby stát chtěl po hospodských za každý stůl a pípu v zavřené hospodě devět tisíc korun čtvrtletně,“ uvedl. Řehola podotkl, že jde o nesmyslný přístup, který je podle něj kvůli vytváření nerovných podmínek pro podnikání protiústavní.

Snaha zástupců hazardní branže přesvědčit rezort financí zatím vyznívá naprázdno. „Krátkodobé přerušení provozu heren a kasin bohužel neznamená, že negativní externality z této činnosti nadále nezpůsobují škody ve společnosti,“ zdůvodnila zamítnutí žádosti o prominutí odvodů Marta Balnerová Uzlová z odboru správních činností ministerstva financí.

Robert Juřička považuje postoj úřadu za porušení principů právního státu. „Stát naše podnikání hodnotí jako odpad, ačkoliv podnikáme v souladu se zákonem. Ve skutečnosti ho zajímají odvody vysokých daní, o hráče mu nejde,“ soudí. Juřička dodal, že za poslední tři roky zaplatila jeho firma na daních 1,8 miliardy korun.

Do sporu se vložila i ministryně Alena Schillerová (ANO). Připomněla, že hromadné odpuštění daní je možné pouze ve zcela výjimečných případech. „V souvislosti s koronavirem bylo při vydávání generální pardonů voleno řešení spočívající v prominutí příslušenství daně, nikoliv daně samotné,“ uvedla šéfka rezortu financí.

Vzhledem k tomu, že Auto Games a ostatním loterijním podnikům vzniká hrazením odvodů za automaty podle krizového zákona škoda, požádají o vrácení peněz. Budou také chtít od státu náhradu ušlého zisku za poslední kvartál minulého roku, a to minimálně ve výši rozdílu v tržbách oproti říjnu, listopadu a prosinci roku 2019.

Například v Praze je přes sto heren a kasin, v nichž je několik tisíc automatů. Podle údajů z konce loňského roku bylo v Česku 1058 provozoven a 33 257 automatů. Od roku 2012 se počet automatů snížil zhruba o polovinu.

 

Kolik stát vybírá ze zdanění hazardu (v miliardách korun):

201520162017201820192020
7,810,512,19,810,17,7 (*

(* za první tři čtvrtletí

pramen: ministerstvo financí