Finanční správa spustí on-line služby pro veřejnost

Daňové přiznání

Daňové přiznání Zdroj: Tomeš Michael

Daňové přiznání OSVČ
Daňové přiznání
Daňové přiznání
4
Fotogalerie

Finanční správa dnes spustila v rámci portálu Moje daně on-line služby finančních úřadů pro veřejnost. Portál nabídne on-line komunikaci s finančním úřadem bez nutnosti fyzické přítomnosti. Systém je podobný internetovému bankovnictví. Přes portál bude možné podat přiznání ke všem daním a každý poplatník v systému bude mít osobní daňový kalendář s upozorněním na blížící se daňovou povinnost. V systému bude také služba automatického vyplňování daňových formulářů. Sdělilo to sdělilo ministerstvo financí. Ministryně financí Alena Schillerová označuje projekt za vlajkovou loď ministerstva financí.

Pro přihlášení k portálu je možné využít několik možností, a to občanský průkaz s čipem, mobilní klíč eGovernmentu nebo internetové bankovnictví u některé z bank, která již nabízí bankovní identitu. Finanční správa také ponechala přihlášení přes datovou schránku nebo je možné si přístupové údaje vyzvednout na finančním úřadě.

Online finanční úřad mohu využít všichni, kteří mají nějakou daňovou povinnost, tedy zaměstnanci, OSVČ, podnikatelé, majitelé nemovitostí nebo firmy. Fyzické osoby na portálu nejčastěji vyřídí daň z příjmů fyzických osob nebo daň z nemovitých věcí. Právnické osoby pak na portálu typicky vyřídí daň z příjmů právnických osob, daň z přidané hodnoty, silniční daň či kontrolní hlášení.

"Spuštění závěrečné fáze a stanovení termínu startu on-line finančního úřadu na 28. února je pro mě klíčové rozhodnutí. Od března díky tomu lidem umožníme řešit své daňové povinnosti snadno a rychle z pohodlí jejich domova nebo kanceláře," uvedla již dříve Schillerová.

Ta dále upozornila, že v případě podání daňového přiznání elektronicky, právě například přes portál, se prodlužuje lhůta pro jeho odevzdání o jeden měsíc, letos tedy až na 3. května.

Papírová přiznání podle partnera daňového oddělení poradenské společnosti BDO Jiřího Jandečky nezmizí a tato možnost zůstane zachována. Úspěšnost projektu podle něj ukáže až čas. "Pokud budou funkce, které bude portál nabízet, pestřejší a lépe zpracované, bude to krok správným směrem. V opačném případě se bude jednat o novou formu již dosavadní daňové schránky, která se pouze převlékla do jiného kabátu," uvedl.