Výsledky švédských firem předčily očekávání. Kontroverzní přístup k pandemii jim prospěl

„Nikdy jsem nezažil, že by tolik firem najednou přišlo s lepšími než očekávanými výsledky. Jedná se o téměř každou společnost,“ říká Esbjorn Lundevall, hlavní akciový stratég švédské finanční společnosti SEB. Jedna z úspěšných firem je i Ericsson (na snímku).

„Nikdy jsem nezažil, že by tolik firem najednou přišlo s lepšími než očekávanými výsledky. Jedná se o téměř každou společnost,“ říká Esbjorn Lundevall, hlavní akciový stratég švédské finanční společnosti SEB. Jedna z úspěšných firem je i Ericsson (na snímku). Zdroj: Profimedia

Švédské firmy svými hospodářskými výsledky za druhé čtvrtletí pozitivně překvapily, píše list Financial Times.
Volvo, ilustrační foto.
Švédský přístup vyvolával otázky. Severská země se rozhodla, že se pokusí přečkat pandemii bez větších restrikcí.
4
Fotogalerie

Švédsko už dostalo první ekonomický účet za svůj ojedinělý přístup k pandemii. Zemi, která se na rozdíl od většiny evropských států rozhodla pro mírnější restriktivní opatření v rámci boje proti koronaviru, se nyní minimálně z ekonomického hlediska ukazuje, že takový přístup měl smysl.

Švédské firmy svými hospodářskými výsledky za druhé čtvrtletí pozitivně překvapily, píše list Financial Times. Výrobce telekomunikačních zařízení Sony Ericsson, producent spotřebičů Electrolux nebo i banka Handelsbanken vykázaly lepší než očekávané zisky, i když v některých případech to mohlo znamenat jenom menší propad, než jaký předpovídali analytici. 

„Nikdy jsem nezažil, že by tolik firem najednou přišlo s lepšími než očekávanými výsledky. Jedná se o téměř každou společnost,“ říká Esbjorn Lundevall, hlavní akciový stratég švédské finanční společnosti SEB.

Švédský přístup vyvolával otázky. Severská země se rozhodla, že se pokusí přečkat pandemii bez větších restrikcí. Školy a většina obchodů tak zůstaly otevřené. Švédský přístup byl kontroverzní i proto, že míra úmrtí na obyvatele tu byla výrazně vyšší než v sousedním Norsku, Dánsku a Finsku. Na druhou stranu, tu smrtnost byla nižší než například u Velké Británie, Francie či Španělska, které karanténu také zavedly.

Lepším výsledků se těší i celá ekonomika. Ta by podle ekonomů a centrální banky měla letos klesnout o pět procent, zhruba stejně jako HDP v Norsku a Dánsku. Itálie, Británie nebo Francie jsou na tom ale znovu hůře.

Situaci dokresluje nejstarší švédská banka Swedbank, která ve druhém kvartále vydělala šest miliard švédských korun, v přepočtu asi 15,3 miliardy korun. Oproti analytickým odhadům je to lepší výsledek o 40 procent. Jens Henriksson, šéf banky Swedbank, to vysvětluje tím, že velké firmy začínají splácet půjčky, které si nabraly na začátku pandemie, a menší firmy si nepůjčily tolik, kolik se předpokládalo.

Ne všem se ale daří stejně. Švédské firmy, které se zaměřují především na export, jsou v mnohem horší pozici. Musejí se totiž potýkat s výrazně sníženou globální poptávkou.