Japonsko nesměle vystoupilo z recese, růst HDP zklamal

Bohatá agenda. Premiér Šinzó Abe se s německou kancléřkou Angelou Merkelovou v Tokiu shodl, že smlouva o volném obchodu mezi Japonskem a EU by měla být uzavřena do konce roku. V politické rovině Abe podpořil názor Merkelové, že je třeba intenzivněji tlačit na Rusko, aby přispělo k mírovému řešení ukrajinské krize

Bohatá agenda. Premiér Šinzó Abe se s německou kancléřkou Angelou Merkelovou v Tokiu shodl, že smlouva o volném obchodu mezi Japonskem a EU by měla být uzavřena do konce roku. V politické rovině Abe podpořil názor Merkelové, že je třeba intenzivněji tlačit na Rusko, aby přispělo k mírovému řešení ukrajinské krize Zdroj: Reuters,

Ekonomický výkon země vycházejícího slunce nebyl na konci loňského roku tak dobrý, jak se původně očekávalo. Růst HDP za čtvrté čtvrtletí roku 2014 byl revidován směrem dolů z 2,2 na 1,5 procenta.

Data podle obecného názoru analytiků ukazují, že se Japonsko v posledních třech měsících loňského roku vymanilo z recese, kam ho před rokem poslalo skokové zvýšení daně z obratu, obdoby evropské DPH. Nicméně růst tamní ekonomiky je mnohem plíživější, než se předpokládalo.

Za nutností zrevidovat údaj směrem dolů byly přestřelené odhady zásob a investic firem. Podle nejnovějších údajů se zdá, že japonské firmy příliš neinvestují, a když ano, peníze míří do zahraničí. Slabé investice japonských firem ukazují na přetrvávající nedůvěru v ekonomické oživení. Bojí se zvýšit svoji kapitálovou expozici navzdory rekordně nízkým úrokovým sazbám a rostoucím cenám akcií. „Jediným pozitivem je zvýšení soukromé spotřeby,“ uvedl pro Bloomberg Naohiko Baba z tokijské pobočky banky Goldman Sachs. Právě propad spotřeby domácností stáhl japonskou ekonomiku do recese po loňském zvýšení daně z pěti na osm procent.

Současný premiér Šinzó Abe je v úřadu od konce roku 2012, kdy přišel se slibem ukončení deflace trvající dvě dekády a nastartování ekonomického růstu. Japonská centrální banka, která je na rozdíl od americké pod velkým vládním vlivem, kvůli tomu spustila program kvantitativního uvolňování a pumpuje do ekonomiky pomocí nákupů dluhopisů biliony jenů. Přesto se jí nedaří dosáhnout dvouprocentní míry inflace. Vláda se snažila ekonomiku povzbudit zvýšenými výdaji a reformami, loni ale vzala na milost zatížený rozpočet, což ekonomiku opět oslabilo.