Káva, dřevo či dobytek. Firmy čeká dokazování, že jejich zboží nepřispívá k ničení lesů

Důsledky kácení lesů v Amazonii

Důsledky kácení lesů v Amazonii Zdroj: Profimédia

Důsledky kácení lesů v Amazonii
Důsledky kácení lesů v Amazonii
Důsledky kácení lesů v Amazonii
4
Fotogalerie

Evropští nábytkáři, výrobci cukrovinek či dovozci masa se musejí připravit na nová pravidla o původu zboží, která brzy začnou platit v Evropské unii. Před konečným vyjednáváním s unijními státy, jimž nyní předsedá Česká republika, je návrh nařízení k poklesu odlesňování planety, který ukládá dovozcům určitého typu zboží povinnost dokazovat, že jejich produkce nepřispěla k ničení lesů.

Za poslední dvacet let byly na celé planetě vykáceny lesy, jejichž plocha přesahuje rozlohu Evropské unie. Hlavní důvodem je přeměna lesů na zemědělskou půdu. „Když připustíme, že EU má na svědomí zhruba deset procent celosvětového úbytku lesů, nemáme jinou možnost než zintenzivnit úsilí o zastavení globálního odlesňování,“ prohlásil na zářijovém štrasburském zasedání Evropského parlamentu lucemburský europoslanec Christophe Hansen, který je zpravodajem návrhu.

Evropská komise mezi vybrané komodity, u kterých se bude muset prokazovat původ, zařadila sóju, hovězí maso, palmový olej, dřevo, kávu, kakao a některé  související výrobky, jako jsou kůže, čokoláda či nábytek. Europoslanci seznam rozšířili o vepřové, drůbeží, ovčí a kozí maso, kukuřici, kaučuk, uhlí či potištěný papír. Dovozci budou muset dokazovat, že produkce těchto komodit neprobíhala na nově odlesněné půdě. Je možné, že členské země návrh ještě upraví a zmírní.

Pro návrh hlasovala lidovecká frakce, kde je zastoupena TOP 09, KDU-ČSL a STAN, pro byli také pirátští europoslanci. Poslední člen vlády, občanští demokraté, je však zdrženlivý. „V případě nařízení o odlesňování došlo k rozšíření působnosti nařízení na kukuřici, kaučuk, prasata, drůbež a potištěný papír. A to bez jakékoli analýzy nákladů a přínosů nebo posouzení dopadů,“ kritizuje návrh europoslanec Alexandr Vondra (ODS).

Řada firem normu, kterou komise poprvé představila koncem minulého roku, pozorně sleduje. Pro společnost Tchibo jsou například klíčové káva a dřevo. „Nařízení a záměr EU omezit globální odlesňování obecně vnímáme velmi pozitivně,“ uvedla mluvčí společnosti Eva Kotýnková. „Vidíme však i výzvy, zejména pro drobné pěstitele kávy, a také nedostatečné zapojení producentských zemí do procesu přípravy nařízení. Bude velmi důležité nezavádět regulaci na úkor těch nejslabších v dodavatelském řetězci,“ upozornila Kotýnková.

Návrh se také dotkne nadnárodního výrobce sladkostí, sušenek, čokolád a káv Nestlé. Ten si ale problémy s dovozem příliš nepřipouští. „V prosinci 2021 bylo 97 procent klíčových komodit, které Nestlé nakupuje, vyhodnoceno jako produkty, které se nepodílí na odlesňování. Pokračujeme ve spolupráci s drobnými zemědělci i velkými dodavateli, abychom do konce roku měli těchto komodit plných sto procent,“ uvedla mluvčí Nestlé Česko Tereza Skrbková.

Na kácení pralesů se dlouhodobě podílejí také nábytkáři a další zpracovatelé dřeva. Například hradecký výrobce klavírů Petrof bude možná čelit potížím při prodeji historických nástrojů.

„Vzhledem k tomu, že pro výrobu běžných pianin a klavírů není fakticky třeba exotických dřevin, a vzhledem k tomu, že firma Petrof se snaží v maximální míře využívat lokální materiály převážně evropského původu, nedostáváme se s dotčenými nařízeními příliš do kontaktu,“ uvedla za firmu Soňa Semelová.

Petrof používá  hlavně smrk, buk, habr a javor „V renovátorských dílnách je problematika samozřejmě složitější, neboť na historických nástrojích se často užívaly vzácné exotické dřeviny a slonovina na klávesové obložení,“ dodala Semelová.

Švédský nábytkář IKEA sdělil, že už pravidla dodržuje. „Můžeme garantovat, že dřevo používané ve výrobcích IKEA pochází ze zodpovědného lesního hospodářství a nepřispívá k odlesňování,“ uvedl mediální zástupce firmy Petr Šašek.

Video placeholde
Největší světoví znečišťovatelé a jejich emisní cíle • Videohub