Zbavit se evropského veta? Česko v listopadu předloží nechtěný návrh Radě EU

Neformální zasedání ministrů odpovědných za politiku soudržnosti v zemích EU, 2. září 2022, Kongresové centrum, Praha.

Neformální zasedání ministrů odpovědných za politiku soudržnosti v zemích EU, 2. září 2022, Kongresové centrum, Praha. Zdroj: ČTK / Vondrouš Roman

Ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN) nepodporuje návrh na plošnou změnu hlasování v EU
2
Fotogalerie

Česká vláda zdědila po francouzském předsednictví Radě EU jeden poměrně nevděčný úkol. Zaprvé je skoro nemožné ho v Evropě prosadit, zadruhé může jít proti zájmům zemí, mezi které právě Česká republika patří. Pokud by ovšem prošel, šlo by o jednu z nejdůležitějších reforem ve fungování Evropy. Unie by totiž už nemusela hlasovat jednomyslně, k prosazení klíčových rozhodnutí, jako jsou daně či rozšíření Unie, by stačila prostá většina. Téma přijde na přetřes v listopadu.

Nápad tlačí dopředu velké státy. Například Francie, která ho ovšem nestihla v době svého předsednictví formálně předložit, nebo Německo. Při své nedávné návštěvě Prahy o něm hovořil i spolkový kancléř Olaf Scholz. „V Radě EU na úrovni ministrů je nutné jednat rychle a pragmaticky. Tam, kde je dnes nutné rozhodovat jednomyslně, však s každým dalším členským státem roste také riziko, že veto jedné jediné země zablokuje vůli všech ostatních členů. Kdo si myslí něco jiného, popírá evropskou realitu,“ prohlásil.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!