Mezi USA a Čínou se pohnuly ledy a EU zamířila k uhlíkové neutralitě

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Johnsonovo vítězství

Konzervativní strana britského premiéra Borise Johnsona získala v britských parlamentních volbách absolutní většinu křesel v Dolní sněmovně. Podle Johnsona už tak absolutně nic nebrání tomu, aby Velká Británie opustila na konci ledna 2020 Evropskou unii. Největší rival konzervativců - labouristé Jeremyho Corbyna - naopak utrpěla výraznou porážku, když ve sněmovna získala „jen“ 203 křesel. Corbyn již oznámil, že do dalších voleb stranu nepovede.

Uhlíková neutralita

Summit Evropské unie přinesl novou dohodu o životním prostředí a ochraně klimatu. Lídři zemí EU se shodil, že unie bude do roku 2050 klimaticky neutrální. Jednání se účastnil i český premiér Andrej Babiš. Ten uvedl, že součástí dohody je i zmínka o jaderné energii jako součásti energetického mixu, kterou prosazovalo Česko. Dočasnou výjimku si podle diplomatických zdrojů vyjednalo Polsko.

Společná řeč nalezena?

Ledy se pomalu začínají hýbat a dvě největší ekonomiky světa začínají nacházet společnou řeč. Spojené státy pozastaví plánované uvalení cla na další čínské zboží a sníží existující cla na čínský dovoz a Čína se výměnou za to zaváže, že příští rok koupí více amerických zemědělských produktů. Cílem opatření je zmírnit obchodní válku.

Rekordní akcie 

V reakci na zlepšený vývoj v obchodní dohodě mezi Spojenými státy a Čínou uzavřely americké akcie na rekordních hodnotách. Posílil i americký dolar. Index Dow Jones stoupl o 0,79 procenta a obchodování uzavřel 28.132,12 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 se zvýšil o 0,86 procenta na rekordních 3168,57 bodu. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 0,73 procenta na rovněž rekordních 8717,32 bodu.