Meziroční růst české ekonomiky mírně zpomalil, přesto dosahuje tří procent

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí vzrostla meziročně o tři procenta a proti předchozímu čtvrtletí o 0,4 procenta. Jde o mírné zhoršení, podle prvního rychlého odhadu z května hrubý domácí produkt v prvním čtvrtletí meziročně vzrostl o 3,1 procenta a mezičtvrtletně o 0,5 procenta. Podle ekonomů dochází k návratu na dlouhodoběji udržitelné tempo růstu.

Meziroční růst ekonomiky zpomalil ze čtyř procent v posledním loňském čtvrtletí. Mezičtvrtletní zvýšení zůstalo beze změny.

Podle ekonoma UniCredit Pavla Sobíška je přeřazení české ekonomiky na nižší rychlostní stupeň očekávané. „Meziroční tříprocentní růst se zdá být vyhovující. Na jedné straně zajišťuje pokračování reálné konvergence k ekonomické úrovni vyspělé části Evropy, na druhé straně je na rozdíl od předchozí rychlejší dynamiky blíž dlouhodobě udržitelné hodnotě,“ míní Sobíšek.

Ekonom však upozorňuje, že z hlediska struktury růstu nejsou všechny zprávy dobré. „Růst již stojí prakticky jen na dvou nohách. Jako složka růstu vypadla tvorba fixního kapitálu a zbyly jen spotřeba a export. Je paradoxem, že za stagnací fixního kapitálu nestojí nedostatek financí, ale nepřipravenost stavebních projektů. Do stagnace nicméně upadly i investice do strojního vybavení, a to přes relativně nízkou základnu loňského prvního čtvrtletí. Existuje reálná obava, že budou investice brzdit českou ekonomiku i v následujících obdobích,“ dodal Sobíšek.

„Fakticky tak jde celá polovina růstu na vrub domácnostem a jejich ochotě nakupovat zejména zboží dlouhodobé spotřeby, tedy automobily. A to už vlastně není vůbec žádným překvapením, když vezmeme v úvahu vývoj maloobchodních tržeb v posledním roce,“ říká analytik ČSOB Petr Dufek.

Výdaje na konečnou spotřebu domácností se meziročně zvýšily o 3,1 procenta, u vládních institucí byly proti loňskému prvnímu čtvrtletí vyšší o 2,9 procenta. Investice klesly v části stavebnictví, podle ČSÚ je to ale ovlivněno vysokou srovnávací základnou z loňského roku.

Tvorba fixního kapitálu byla meziročně vyšší o 0,6 procenta, proti poslednímu loňskému čtvrtletí ale klesla o 5,6 procenta. „Zdá se, že podniky nehýří optimismem. Šláply na brzdu,“ komentoval číslo hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora.

Přebytek zahraničního obchodu v běžných cenách byl v prvním čtvrtletí meziročně výrazně vyšší. Meziroční růst vývozu o šest procenta byl tažen zejména obchodem s dopravními prostředky a elektrickými přístroji. Na růstu dovozu o 5,6 procenta se významně podílely subdodávky pro tato dvě odvětví.

Díky pokračujícímu hospodářskému růstu se nadále pozitivně vyvíjel trh práce, uvedl ČSÚ. „V prvním čtvrtletí vzrostla celková zaměstnanost v pojetí národních účtů meziročně o 1,9 procenta a mezičtvrtletně o 1,5 procenta,“ vyčíslil.

Podle analytika Komerční banky Viktora Zeisela ekonomika zpomaluje kvůli úbytku investic veřejného sektoru. „Investice budou chybět celý rok. Za jejich propadem stojí konec spolufinancování projektů z fondů programového období 2007-2013. Nové programové období nabíhá pomalu a bude ještě trvat, než čerpání plně naběhne,“ uvedl. Tahounem růstu naopak zůstává domácí spotřeba, dodal.