Na SWCSummitu v Praze vystoupí spoluzakladatel Applu Steve Wozniak

Hlavní osobností letošního Startup World Cup & Summitu, který se uskuteční v Praze ve dnech 5. a 6. října, bude legenda počítačového inženýrství Steve Wozniak.

Hlavní osobností letošního Startup World Cup & Summitu, který se uskuteční v Praze ve dnech 5. a 6. října, bude legenda počítačového inženýrství Steve Wozniak. Zdroj: SWCS

Hlavní osobností letošního Startup World Cup & Summitu, který se uskuteční v Praze ve dnech 5. a 6. října, bude legenda počítačového inženýrství Steve Wozniak.
Startup World Cup & Summit.
Startup World Cup & Summit.
4
Fotogalerie

Hlavní osobností letošního Startup World Cup & Summitu, který se uskuteční v Praze ve dnech 5. a 6. října, bude legenda počítačového inženýrství Steve Wozniak. Byl to právě on, kdo před 45 lety stál po boku Steva Jobse u zrodu značky Apple a kdo svým průlomovým stolním počítačem navždy změnil vývoj IT průmyslu. Návštěvníci akce ho nejen uvidí naživo, ale dokonce budou mít možnost položit mu vlastní dotaz. 

Steve Wozniak, kterého zná celý svět pod přezdívkou Woz, stál v roce 1976 společně se svým přítelem a později obchodním partnerem Stevem Jobsem u založení firmy Apple. Ta později i díky Wozniakovým technickým inovacím změnila svět výpočetní techniky. Wozniak měl zásadní podíl na vývojí počítačů Apple a Apple II a na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let vyvíjel revoluční počítače Apple Macintosh. 

V roce 1985 Wozniak Apple opustil a zatímco se jeho někdejší obchodní partner Steve Jobs stále více soustředil na marketing a budování značky, Wozniak zůstal věrný technologiím. Založil firmu Cloud 9 zaměřenou na vývoj dálkových ovladačů a působil třeba i jako učitel. Dodnes zůstává na výplatní pásce Applu, firma mu podle jeho vlastních slov vyplací symbolickou měsíční gáži v hodnotě padesáti dolarů. 

Vedle Steva Wozniaka vystoupí na SWCSummitu i další slavné osobnosti. „Zatím nemůžu být konkrétní, ale máme pár hodně zajímavých želízek v ohni. Jednáme hned s několika osobnostmi ze Silicon Valley. Asi bych mohl prozradit, že jednou z nich je žena, která právě tuto Mekku startupů zásadním způsobem ovlivnila,“ naznačuje Cironis.

Vedle vystoupení Woze bude zlatým hřebem programu také tradiční kontinentální finále soutěže Startup World Cup. O potenciální investici ve výši 500 tisíc dolarů a titul startupového „mistra Evropy“ se v něm utkají startupy, které uspějí v předchozích regionálních kolech nebo přidružených startupových soutěžích.

„Letošním rokem posouváme prestiž celoevropského finále na ještě výš než dřív, protože nově zastřešujeme také soutěže jako Czech Startup Challenge, Creative Business Cup, PowerMOTION a další. SWCSummit se tak stává něčím jako ‚ligou mistrů‘ na poli startupových soutěží,“ vysvětluje zakladatel akce Václav Pavlečka.