Německý Viessmann mění majitele. Za třináct miliard dolarů jej kupují Američané

Výrobní hala německé společnosti Viessmann.

Výrobní hala německé společnosti Viessmann. Zdroj: Reuters

Floridská společnost Carrier Global Corporation získá za 13,17 miliardy dolarů stěžejní divizi vzduchotechniky svého německého konkurenta Viessmann, na kterou připadá 85 procent byznysu firmy. Divize chladicí techniky, jež není součástí kontraktu, naopak převezme od Carrier Global balík akcií a stane se jedním z největších akcionářů americké skupiny.

Obchod je součástí širší transformace společnosti Carrier Global, která se v roce 2020 oddělila od amerického nadnárodního konglomerátu United Technologies Corporation. Ten se pak sloučil se zbrojařskou společností Raytheon a přejmenoval na Raytheon Technologies.

Carrier Global zaplatí osmdesát procent kupní ceny v hotovosti a dvacet procent v akciích. Obchod by měl být uzavřen do konce roku. Carrier si od akvizice slibuje posílení své pozice na trhu vytápěcí a chladicí techniky.

„Akvizice Viessmann Climate Solutions představuje příležitost, která zcela mění hru,“ uvedl v prohlášení předseda představenstva a generální ředitel společnosti Carrier David Gitlin. V reakci na první zprávy o kontraktu se hodnota akcií Carrieru propadla o 7,3 procenta.

Viessmann uklidnil zaměstnance a představil dlouhodobé záruky, na kterých se domluvily obě strany. V následujících třech letech vylučují propouštění a ujišťují, že se sídlo nejméně deset let nepřesune mimo stálou adresu Allendorf an der Eder. Zaměstnanci prodávané divize se navíc dočkají speciálního bonusu za 106 úspěšných let vázaných k výročí založení společnosti.

Mezi zaměstnance divize vzduchotechniky má být rozděleno 106 milionů eur. Divize nedávno tvořila zhruba 85 procent tržeb rodinné firmy ze severního Hesenska, které v roce 2022 vzrostly na rekordní zhruba čtyři miliardy eur.

Společnost Viessmann je jednou z nejznámějších německých topenářských firem. Celosvětově zaměstnává kolem 14 500 lidí. Kromě své hlavní činnosti v oblasti klimatizace působí i v oblasti vytápění, chlazení, ventilace, výroby a skladování energie.

Transakce patří k významným událostem na trhu fúzí a akvizic. Jejich hodnota v Německu letos klesla podle agentury Bloomberg zhruba o 55 procent na 9,1 miliardy dolarů. Zároveň je to vzácný příklad nákupu takzvané Mittelstand společnosti, tedy nákupu malé nebo středně velké společnosti, které představují páteř německé ekonomiky.