Nezaměstnanost v EU v srpnu stagnovala, v Česku je druhá nejnižší

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Míra nezaměstnanosti v eurozóně a v celé Evropské unii zůstala v srpnu oproti předešlému měsíci beze změny. V zemích eura činila 11,0 procenta, v celé EU pak 9,5 procenta. Česko bylo po Německu zemí s druhou nejnižší nezaměstnaností - činila 5,0 procenta. V největší evropské ekonomice Německu činila 4,5 procenta, uvedl dnes Eurostat.

Naopak nejméně příznivá situace na pracovním trhu nadále panovala v Řecku. Data za srpen zatím za tuto zemi nejsou k dispozici, podle posledních dostupných čísel za červen tam ale míra nezaměstnanosti činila 25,2 procenta.

V České republice míra nezaměstnanosti klesla z červencových 5,1 procenta. Eurostat používá údaje Českého statistického úřadu, které se liší od čísel Úřadu práce ČR. Podle jeho čísel ze začátku září klesla v srpnu míra nezaměstnanosti v Česku na 6,2 procenta z 6,3 procenta v červenci.

Eurostat celkově odhaduje, že v celé Evropské unii bylo v srpnu bez práce 23,022 milionu lidí, z toho 17,603 milionu v zemích používajících euro. Ve srovnání s červencem se počet lidí bez práce v celé EU snížil o 33 tisíc. V eurozóně jich bylo o zhruba tisíc méně.

Přečtěte si:

„Ve srovnání s loňským rokem ve většině zemí EU nezaměstnanost klesá. Horší je pouze ve Finsku trpícím recesí, Francii – hledající stále směr pro svoji ekonomiku, v Belgii a v Rakousku. Nejrychleji se naopak situace zlepšuje na Slovensku a ve Španělsku,“ upozornil na vývojový trend analytik ČSOB Petr Dufek.

„I když se zdá, že se pozitivní trend zlepšování situace na evropském trhu práce prozatím zastavil, dá se předpokládat, že díky hospodářskému růstu opět začne nezaměstnanost alespoň pozvolna klesat. Vrátit se však k úrovním před startem americké hypoteční krize se však zdá minimálně v nejbližších třech letech jako nedosažitelný cíl,“ dodal Dufek.

Proto nezaměstnanost – ať už celková nebo té nejmladší generace – podle jeho názoru zůstane vážným problémem ve velké části EU a zvláště pak eurozóny.

Vývoj nezaměstnanosti v EU

Vývoj nezaměstnanosti v EU 1/2007 - 1/2015Vývoj nezaměstnanosti v EU 1/2007 - 1/2015|EurostatZdroj: Eurostat