Tipsport expanduje. Jistý cíl je Kazachstán, o licenci se uchází v dalších třech zemích

Hlavní město Astana

Hlavní město Astana Zdroj: CC BY-SA 2.0: jordan via Flickr

Šéf Tipsportu Petr Knybel
Šéf Tipsportu Petr Knybel
Tipsport novou číselnou loterii Tipsportca hned tak nerozjede. Konkurenční Sazka uspěla u soudu s protestem proti jejímu názvu, který se příliš podobá zavedené Sportce
Astana, hlavní město Kazachstánu. Ilustrační foto.
Astana, hlavní město Kazachstánu. Ilustrační foto.
8
Fotogalerie

Největší tuzemská sázková kancelář chce výrazně rozšířit svá působiště. O licence se proto uchází ve čtyřech zemích včetně Kazachstánu.

Tuzemská jednička na trhu sázkových kanceláří Tipsport chystá expanzi do zahraničí. Ve čtyřech zemích požádala o licenci umožňující legální působení na tamních trzích. Jednou z nich je Kazachstán. Jména dalších zemí ale firma z konkurenčních důvodů tají.

Důvodem k expanzi je mimo jiné i to, že Tispsport stejně jako ostatní hráči na českém trhu dostane od příštího roku možnost provozovat nejen internetové sázky, ale i on-line kasino a karetní hry v čele s pokerem. To ovšem znamená zaměstnat další desítky IT odborníků, kteří přichystají příslušné aplikace.

„Ukazuje se, že pokud musíte mít desítky IT pracovníků pro konkurenceschopný produkt, tak dvě země – Česko a Slovensko – vám armádu zaměstnanců nestačí uživit. Rozšířit se na další trhy je tak logická nutnost,“ řekl deníku E15 ředitel pro strategii a rozvoj Tipsportu Zdeněk Brázdil.

Firma proto v posledních měsících vypracovala analýzy téměř všech evropských zemí i dalších ze států bývalého sovětského bloku. „Cílem bylo vytipovat si státy, které mají dobrou legislativu, kde jsou relativně příznivé daně a kde je potenciál dalšího růstu trhu. A pak v té zemi požádat o licenci,“ uvedl. Další tři adepti na působení firmy se nacházejí v Evropě.

Mezi kandidáty na vstup však s jistotou není Polsko, kde Tipsport podnikal v letech 2006 až 2012. Poté se ale stáhl a pobočky prodal české Fortuně, která tak získala post největšího sázkového hráče na středoevropském trhu. „Ano, potenciál v Polsku je velký. Ale daně jsou natolik vysoké a legislativa je nastavena tak přísně, že tam téměř nikdo nemůže působit legálně,“ zdůraznil Brázdil.

Na černý trh v Polsku tak připadá podíl zhruba devadesát procent, zatímco v Česku je to přibližně půl na půl. Od příštího roku by přitom měl nelegální trh v Česku výrazně klesnout díky novým zákonům o hazardu, které mají sázkovým společnostem bez příslušné licence znemožnit činnost.