Britský prodejce nábytku Made zkrachoval. Kolem hvězdy pandemie krouží oděvní obr Next

Britský prodejce nábytku Made zkrachoval

Britský prodejce nábytku Made zkrachoval Zdroj: Reuters

V Británii zkrachoval on-line prodejce nábytku Made, který za pandemie covidu-19 zažíval silný růst. Firmě zlomily vaz problémy v dodavatelských řetězcích a nejnověji také napjaté rozpočty britských domácností, které nutí lidi omezovat výdaje. O práci tak přišly stovky lidí. Značku a práva duševního vlastnictví této firmy koupil za 3,4 milionu liber (přes 94 milionů korun) britský prodejce módy Next, uvedla agentura Reuters.

Firma téměř 18 měsíců fungovala jako veřejně obchodovaný podnik, jehož akcie byly na londýnské burze zapsány jako Made.com Group. Zatímco loni v létě se prodávaly za více než 160 pencí, poslední říjnový den cena spadla na půl pence. Od té doby se s nimi neobchoduje. Nuceným správcem firma jmenovala účetní společnost PwC.

Společnost PwC později oznámila, že krach firmy znamená zánik 399 pracovních míst. Většina z nich končí pro nadbytečnost. Odejde i 79 lidí, kteří už podali výpověď. Podle serveru BBC ve firmě zůstane kolem 74 zaměstnanců, aby jí pomohli se zbývající činností. Není ale jasné, co bude zhruba se stovkou lidí, které firma zaměstnává v zahraničí.

Z(a)tracená čísla 14. díl

Video placeholde
• Videohub

Kvůli bankrotu firmy zůstává i mnoho nevyřízených a nedoručených objednávek. Jen pro zákazníky z Británie jich je kolem 12 tisíc. PwC převzala kontrolu nad zbývajícím majetkem společnosti Made včetně plateb věřitelům. Nucený správce uvedl, že 4500 položek, které si zákazníci u společnosti Made objednali a které už jsou v Británii a v zemích EU, ještě vyřídí. Mnoho dalších objednávek ale už ne.

„Firma se stala obětí nepříznivých podmínek, kterým čelí všechny maloobchodní společnosti. Víc ale ty, které prodávají nákladnější zboží,“ uvedl jeden z nucených správců PwC Zelf Hussain.

Firma v podnikání spoléhala na velký reklamní rozpočet, zákazníky se jí zpočátku dařilo oslovovat hlavně za pandemie, když kvůli nařízeným uzávěrám lidé museli trávit volný čas doma. Řada z nich se proto vrhla na internet, ať už kvůli nákupům, tak i kvůli zábavě. Na odbyt šly zejména pohovky, konferenční stolky a osvětlení, společnost Made se soustředila na elegantní design.

Když se ale firma dostala do problémů, začalo se jí na skladech hromadit neprodané zboží a pak jí došly peníze. Jmenování nuceného správce znamená, že společnost Made se stala jedním z nejsledovanějších maloobchodních prodejců v Británii, kteří v letošním roce skončili v bankrotu. Bude to patrně i lakmusový papírek, který otestuje, jak podobné firmy obstojí v situaci, kdy spotřebitelé čelí jedné z největších krizí životních nákladů v historii.

Počet případů insolvence firem v Anglii a Walesu ve druhém letošním čtvrtletí dosáhl maxima za téměř 13 let, ukazují statistiky z minulého měsíce. Podniky dusí především prudký růst cen energií.

Společnost Next, která prodává on-line a také zhruba z 500 kamenných obchodů, v posledních letech nakupuje podíly v menších firmách, případně menší firmy kupuje celé. Jsou mezi nimi například i značky Victoria's Secret UK a Reiss.