Brno ovládne organizátora veletrhů, od Němců koupí 61 procent akcií

Mezinárodní strojírenský veletrh

Mezinárodní strojírenský veletrh Zdroj: CTK

Brněnský primátor Petr Vokřál (ANO) se ve čtvrtek dohodl s Messe Düsseldorf na koupi 61 procent akcií Veletrhů Brno. Dohodu projednají příští týden v úterý radní, oznámil dnes Vokřál. Město se stane po dokončení obchodu majoritním vlastníkem výstavní společnosti, bude mít v držení 95 procent akcií. Cenu Vokřál zatím nezveřejnil, chystá to udělat po jednání rady.

Po posledním jednání v září řekl, že doufá, že nebude vyšší než 700 milionů korun a město ji zaplatí z vlastního rozpočtu. Významnou část ceny tvoří takzvaná podřízená půjčka, kterou chce prodávající získat zpět a činí 13,7 milionu eur (asi 370 milionů korun).

„Jde o půjčku, kterou poskytla Veletrhům německá strana a jelikož jde o podřízenou půjčku, dostala by se k penězům až poté, co Veletrhy splatí klasický komerční bankovní úvěr,“ řekl Vokřál. Jelikož Veletrhy budou samy podřízenou půjčku refinancovat a splácet, suma, kterou zaplatí město, bude o tuto částku nižší.

Pokud radní dohodu města s německým vlastníkem schválí, připraví Vokřál zprávu pro zastupitele, kteří se sejdou 10. listopadu. Pokud ti dokument schválí, může se nachystat kupní smlouva a další dokumenty, které by schvalovalo zastupitelstvo v prosinci. Prodej by se tak měl uzavřít definitivně do konce letošního roku.

Udržet si výstavnictví

Pro město je klíčové, aby se v Brně podařilo udržet výstavnictví. „Strojírenský veletrh potvrdil, že město se díky tomu oživí a na hlavní veletržní činnost jsou navázané další byznysy. Uvidíme, co bude se zbytným majetkem. Diskutuje se například o posunu tramvajové smyčky v Pisárkách, s hasiči diskutujeme o uvolnění části pozemku pro ně, protože současné podmínky už nevyhovují standardům. Rozhodně ale nebudeme mít k areálu developerský přístup,“ řekl Vokřál.

Již dříve také ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš řekl, že je potřeba udržet nastavený obchodní model dalších osm let, aby se Veletrhy zbavily dluhů. Německý vlastník inicioval jednání již před třemi lety, na čas se však zastavila.

Tradice BVV sahá do roku 1928, Messe Düsseldorf je ovládá 17 let
Profil akciové společnosti Veletrhy Brno
Akcionáři: 61 procent Messe Düsseldorf GmbH; 34 procent Statutární město Brno; pět procent drobní akcionáři.
Vedení: Jiří Kuliš (generální ředitel).
Počet zaměstnanců: 270 (2014)
Hospodářské výsledky: obrat z obchodní činnosti dosáhl v roce 2014 908,5 milionu korun, zisk po zdanění meziročně klesl o více než třetinu na 27,6 milionu korun (pokles zisku způsobil fakt, že firma loni neměla mimořádné příjmy z prodeje majetku, kterými si k zisku pomáhala v předchozích letech, v roce 2014 tak poprvé dosáhla zisku jen díky příjmům z provozní činnosti)
Historie: O výstavbě mezinárodního výstaviště rozhodli brněnští radní v roce 1923. Stavba započala o čtyři roky později a 26. května 1928 bylo výstaviště slavnostně otevřeno. V roce 1960 se majitelem výstaviště stal podnik zahraničního obchodu Brněnské veletrhy a výstavy. O 31 let později byla společnost privatizována. V červnu 1998 firma získala nového majoritního akcionáře, německou veletržní společnost Messe Düsseldorf. Od roku 2001 je oficiální název společnosti Veletrhy Brno, a.s. Zkratka BVV z původního firemního názvu Brněnské veletrhy a výstavy je nadále používána jako zkrácený název společnosti.
Ostatní:
- S čistou výstavní plochou 130 tisíc metrů čtverečních je brněnské výstaviště podle tvrzení jeho majitelů 23. největším výstavištěm světa. K nejmodernějším objektům na výstavišti patří pavilon P otevřený v červnu 2009 s čistou výstavní plochou přes 10.000 metrů čtverečních.
- V roce 2014 se na výstavišti konalo 39 samostatných auditovaných projektů. Jedním z nevýznamnějších veletrhů pořádaných BVV je MSV - mezinárodní strojírenský veletrh.
- Výstaviště loni navštívilo skoro 734 tisíc lidí včetně účastníků hostujících akcí.
- Celkově se loni na veletrzích pořádaných Veletrhy Brno představilo více než 4800 vystavovatelů a dalších více než 2200 zastoupených firem ze 60 zemí světa.
- Společnost má deset dceřiných společností s majetkovým podílem větším než 20 procent, z toho pět vlastní stoprocentně (Expo Restaurace, a.s., BVV Fair Travel, s.r.o., BVV, s.r.o., Vlečka BVV, s.r.o., Vystavki Brno ooo).
Profil Messe Düsseldorf
- Firma vznikla v roce 1947 pod názvem NOWEA a v současnosti se řadí podle výše obratu mezi deset největších veletržních společností na světě.
- Majoritním vlastníkem je město Düsseldorf, které kontroluje více než padesát procent akcií.
- Má přes 1400 zaměstnanců po celém světě a disponuje výstavní plochou o rozloze 306.000 metrů čtverečních.
- Každoročně pořádá přes čtyřicet veletrhů ve výstavních prostorách v Düsseldorfu. V roce 1993 firma hostila v jedné ze svých hal finále tenisového Davis Cupu.
- K největším akcím, které Messe Düsseldorf pořádá, patří obuvnický veletrh GDS a farmaceutický a zdravotnický veletrh Medica.
- V roce 2012 dosáhla firma celkového obratu 381 milionů eur (10,3 miliardy Kč).
- Messe Düsseldorf s BVV spolupracují od 70. let. Majoritním akcionářem BVV se firma stala v roce 1998. První informace německého vlastníka, že se chce svého podílu zbavit, se objevily již před třemi lety.

Jiří Kuliš: Globální rozhodování firem na veletrhy těžce dopadá