Ceny kávy se na burze propadly, Češi ale platí stále víc

Pytle s brazilskou kávou (ilustrační foto)

Pytle s brazilskou kávou (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: Fernando Marfa - Wikimedia Commons

Milovníci kávy by mohli za normálních okolností jásat. Světové ceny nejznámějšího životabudiče mají za sebou nejdelší pokles za poslední dvě dekády a kávové zrno je nejlevnější od pádu zámořské Lehman Brothers.

Pohled do regálů českých prodejen však veškeré nadšení zhatí. Spotřebitelské ceny kávy se totiž pohybují poblíž svého historického maxima. Jásají tak především kávoví producenti, jejichž ziskové marže rostou.

Cena kávy je na světových burzách nejníže od března 2009. Na cenu oblíbené komodity tlačí zejména prudký růst globálních zásob daný velmi příznivou úrodou.

„Pro české spotřebitele prozatím neočekáváme žádné dopady tohoto vývoje. Již několik italských pražíren nám oznámilo, že se i přes současný vývoj tržní ceny nechystají zlevňovat,“ řekl deníku E15 Michal Jirek ze společnosti Čerstvá káva. Výsledkem je nejdražší káva v české historii. Za deset deka instantní kávy tak letos vydá český spotřebitel podle Českého statistického úřadu v průměru 92 korun, tedy o 1,3 procenta více než loni a o bezmála deset procent více než v okamžiku, kdy ceny kávového zrna na burzách kulminovaly.

Ceny kávyCeny kávy

Peněženka českého spotřebitele z vývoje cen kávového zrna pociťuje pouze růst, o propadu cen se domácí gurmán vůbec nedozví. Zatímco v období nejsilnějšího růstu cen kávového zrna za poslední dekádu, mezi dubnem 2010 a zářím 2011, čeští obchodníci zdražili mletou praženou kávu o 32 procent, následný několikaletý propad cen neměl na spotřebitelské ceny žádný vliv.

Ačkoli světová cena kávy Robusta za uplynulé dva roky klesla o třetinu a kávy Arabica propadla dokonce o 60 procent na 1,12 dolaru za libru (asi půl kilogramu), ceny kávy se v českých obchodech vyvíjejí dokonce právě opačně. Ceny pražené i instantní kávy totiž podle dat ČSÚ za stejnou dobu vzrostly o více než pět procent.

„Výrobci a prodejci této situace využívají k dohnání ztraceného zisku z let, kdy byla cena kávy na burze extrémně vysoko,“ vysvětluje Jirek. Růstu zisků producentů kávy se však příliš nebrání ani samotní spotřebitelé.

„Cena kávy pro české domácnosti zatím neklesá, protože její výrobci nechtějí kvůli rostoucí poptávce snižovat prodejní ceny,“ zdůrazňuje Boris Tomčiak z Colossea. Káva však možná přece jen levnější bude. Samotná levná kávová zrna k tomu však stačit nebudou.

„Začátkem příštího roku očekáváme mírné zlevnění kávy na pultech obchodů, a to nejen kvůli poklesu ceny kávových zrn, ale také díky zhodnocování české koruny, jehož důsledkem budou nižší ceny dováženého zboží,“ předpokládá analytik Tomčiak.