Česká vízová politika odrazuje turisty, varuje Svaz měst a obcí

turisté v Praze

turisté v Praze Zdroj: Petr Topic/E15

Česko kvůli složité vízové politice přichází o turisty, tvrdí Svaz měst a obcí (SMO). Podle svazu jsou pravidla pro získání českých víz ve srovnání s jinými zeměmi schengenského prostoru náročnější. Pro cestu do Česka návštěvníci potřebují více dokladů, víza jsou dražší a vydání mnohdy dlouho trvá. SMO nyní spolupracuje s ministerstvem zahraničních věcí (MZV) na tom, aby se vízová politika zjednodušila a zrychlila.

Podle předsedy Svazu měst a obcí a starosty Kyjova Františka Lukla cizinci znají z ČR zpravidla jen Prahu a Český Krumlov. Pokud chce stát nalákat co nejvíce turistů, musí tomu přizpůsobit nabídku. „Prvním krokem by přitom mělo být zjednodušení vízové politiky, aby k nám jezdilo více návštěvníků z Dálného východu a Asie, ale také abychom si udrželi a nadále získávali tradiční turisty z Ruska a okolních států,“ uvedl Lukl.

Také Asociace cestovních kanceláří kritizuje vízovou politiku Česka ve vztahu k některým zemím jako je Rusko, Ukrajina, Čína či Indie. „Trhy jako Čína a Indie se rozvíjejí velmi rychle a pokud bychom zaváhali, nastavili by cesty do Evropy jinými trasami než přes nás a jen velmi ztěžka bychom potom proud otáčeli k nám,“ uvedl místopředseda asociace Jan Papež.

Podle ministerstva zahraničních věcí ale není pravda, že Česko aplikuje odlišné vízové procesy než ostatní země schengenského prostoru. „Vízový proces na zastupitelských úřadech ČR odpovídá ostatním schengenským zemím, co do jeho délky, tak jeho složitosti, včetně podpůrných dokladů, které je nutné k žádosti dokládat,“ uvedl resort. Zastupitelské úřady podle ministerstva v maximální míře využívají možných zjednodušení vízového procesu, jako jsou udělování víz pro více vstupů či aplikace výjimek z předkládání některých dokladů u obchodníků.

V prvním pololetí letošního roku přitom podle údajů MZV ubylo žádostí o vydání víz v ruském Petrohradu o 51 procent, v Jekatěrinburgu o 43 procent a v Moskvě o 42 procent. Naopak výrazně přibylo žádostí o vydání víza v Pekingu (76 procent), Dillí (68 procent) či v Šanghaji (59 procent).

„Stávající složité a pomalé vydávání víz vede k tomu, že turisté jedou tam, kam se jednodušeji dostanou. Vyřešit by to mohlo rychlejší a méně komplikované vydávání víz včetně tzv. multivstupních, tedy víz pro opakované návštěvy ČR bez nutnosti pokaždé znovu žádat a podstoupit vízovou proceduru,“ dodal místopředseda pro evropské záležitosti Svazu měst a obcí ČR a primátor Karlových Varů Petr Kulhánek.

Podle něj ve všech zemích schengenského prostoru platí vízový kodex, který vícevstupová víza umožňuje vydávat, ale ČR je využívá v daleko menší míře než okolní země.

Do Česka přijelo v letošním prvním pololetí 12,4 milionu zahraničních návštěvníků, meziročně o 9,5 procenta více. Z toho zhruba 4,9 milionu tvořili zahraniční turisté, kteří se v ČR ubytovali minimálně na jednu noc. Jednodenních návštěvníků bylo 6,4 milionu, tranzitních cestujících pak 1,1 milionu.

Podle údajů Českého statistického úřadu v samotném 2. čtvrtletí nejvíce turistů z ciziny přijelo opět z Německa. Znovu se naopak propadl počet příjezdů turistů z Ruska, a to meziročně o 34,4 procenta. Nejvýrazněji přibylo návštěvníků z Číny, a to o 46,9 procenta. Oproti prvnímu čtvrtletí tak Číňané předstihli v počtu ubytovaných i své sousedy z Jižní Koreje.