Vydávání víz kolabuje, žadatelé se obrací na zprostředkovatele

Budova Ministerstva zahraničních věcí ČR

Budova Ministerstva zahraničních věcí ČR Zdroj: siebert martin/euro

Měsíce čekání na termín k vyřízení českého víza komplikují život pracovníkům ze zahraničí i jejich zaměstnavatelům. Ke schůzce na konzulát se mohou v zemích jako Ukrajina nebo Vietnam přihlásit jen přes systém Visapoint. To je ale podle mnohých téměř nemožné. Po měsících pokusů se tak mnohdy obracejí na zprostředkovatele. Těm ale zaplatí až stovky eur.

Zažil to i IT expert z Ukrajiny, kterého chtěla do Česka přivézt nadnárodní korporace. Zařídila pro něj dokumenty pro vydání zaměstnanecké karty. Od loňského podzimu se snažil přihlásit do systému. Přestože se u hlídání volného termínu střídal „nonstop“ s kolegy, přihlášení se nepodařilo. Po několika měsících se proto obrátili na zprostředkovatele, který si za podobnou službu vezme až několik set eur. Až poté volný termín získal.

Na dlouhodobý problém upozornila i Zpráva o stavu lidských práv v ČR. „Problém je, že systém umožňuje podání pouze určitého limitovaného množství žádostí,“ popsala mluvčí ministra pro lidská práva Jarmila Balážová.

To potvrzuje i Lucie Trlifajová z Multikulturního centra Praha. „Absurdní je, že cizinec má vyřízené potřebné doklady a povolení, a přesto nemůže podat žádost. Nejasná pravidla navíc vytvářejí prostor pro různé zprostředkovatele,“ popsala. Komplikace to je i pro podniky, které nevědí, kdy a zda pracovník nastoupí. „Obrací se na nás stále více zaměstnavatelů,“ potvrdila mluvčí ombudsmanky Iva Hrazdílková.

Jak systém funguje
Visapoint je internetový systém ministerstva zahraničních věcí, přes který se cizinec registruje k podání žádosti o pobytové oprávnění v Česku. Úřad jej spustil v roce 2009 a nyní jej provozuje na třiceti konzulátech. V praxi se však cizincům přihlásit nedaří a jiným způsobem o vízum žádat mnohdy nemohou. A to ani v případech, kdy mají na povolení k pobytu právní nárok, například kvůli slučování rodin.

Ministerstvo zahraničních věcí se ale brání, že v některých zemích došlo k enormnímu nárůstu počtu žádostí. „Tím dojde v systému Visapoint k zaplnění všech termínů na následujících 30 dní. Nejedná se tudíž v žádném případě o účelové limitování či blokování počtu žádostí o pobytová oprávnění,“ uvedl mluvčí rezortu Tomáš Kára.

Systém podle něj naopak brání lidi před zprostředkovateli, kteří je zneužívali, když stáli fyzicky ve frontách. Že zprostředkovatelé nezmizeli, ale jen se přizpůsobili novým podmínkám, řeší úřad doporučením, aby „žadatelé prováděli registrace samostatně“. Kam snaha o samostatnou registraci vede, však ukazuje kritizovaná každodenní praxe.