Český farmaceutický byznys poprvé lobbuje společně. Chce se bránit novým povinnostem

V síti. Až 80 procent veřejných lékáren v Česku je součástí skupiny, mnohdy spojené i s distribuční firmou

V síti. Až 80 procent veřejných lékáren v Česku je součástí skupiny, mnohdy spojené i s distribuční firmou Zdroj: ctk

doping, tablety, léky
Jakub Dvořáček, výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu
Lékárna
4
Fotogalerie

Dosud nikdy se za jedním stolem nepotkali zástupci výrobců léčiv, distributorů a řetězců lékáren, aby lobbovali za společný zájem. Nyní se brání změnám, které chystají poslanci a ministerstvo zdravotnictví.

Novinky, které mají zamezit výpadkům léků v lékárnách, je naopak zhorší. Tvrdí to asociace farmaceutických firem, velkých distributorů a lékárenských sítí. Podle návrhu, který podporuje ministerstvo zdravotnictví, mají dostat výrobci novou povinnost dodávat léky všem stávajícím českým distributorům.

Distributor sice zároveň nově bude muset vyhovět objednávce lékárny. Podle kritiků to ale nezabrání tomu, aby některý výrobce léky soustavně vyvážel.

"Návrh nezaručuje, že distributor léky nevyveze. Usnadňuje provádění reexportu z České republiky," trvdí Martin Mátl, výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem.

"Máme dodat každému distributorovi. Tím pádem nebudeme moci garantovat jinou povinnost ze stejného zákona, zajistit dodávky pro pacienty," Jakub Dvořáček, výkonný ředitel Asociace inovativního famaceutického průmyslu.

Firmy dosud řešily problémy s vývozy některých léků tak, že si domluvily exkluzivní smlouvu s jedním distributorem. To už možné nebude.

"Ve výsledku to povede k tomu, že ty léky na trhu nebudou," tvrdí Tomáš Votruba, ředitel Asociace velkodistributorů léčiv, která zastupuje 84 procent trhu.

Na druhou stranu návrh zavádí úřední postup, který by měl zabránit vývozům nepostradatelných léků. To je ale jen část problému. Nepomůže chronickým pacientům s dlouhodobou léčbou běžnými léky, kteří nechtějí střídat značku ani obíhat lékárny. "Novela bude řešit extrémní případy, kdy bude docházet k opakovaným ohrožení pacienta, běžné výpadky ale budou častější," uvedl Dvořáček.

"Co bylo smyslem, tedy abychom zajistili léky v lékárnách, tento návrh neřeší," uvedl předseda představenstva Asociace provozovatelů lékárenských sítí Daniel Horák.

Martin Mátl: Trh je přeregulovaný

Video placeholde
Podle ředitele České asociace farmaceutických firem Martina Mátla je lékový trh přeregulovaný. • E15 - Adéla Čabanová

Podle předkladatelů návrhů naopak je záměrem, aby byla zajištěna „kontinuální dostupnost léčivých přípravků pro české pacienty". Návrh se k dlouze projednávané novele dostal jako pozměňovací návrh ve sněmovně, podepsaný pod ním je Jiří Běhounek (ČSSD).

Grémium majitelů lékáren návrh naopak chválí. Menší lékárny, které sdružuje, dnes totiž mají potíže s dodávkami těch léků, u kterých uzavřeli výrobci exkluzivní smlouvy s vybranými distributory. „Narovná se tím pokřivený trh. Zajistí rovný přístup k léčivům všem lékárnám, které si mohou vybrat svého dodavatele,“ říká za grémium Marek Hampel.

Poslanci mají v plánu o novele hlasovat na nejbližší schůzi, která začne příští týden. Součástí novely je i návrh, aby dál klesly ceny léků v Česku. Ani s tím zástupci asociací výrobů, distributorů a lékárenských sítí nesouhlasí.

Povinnost dodávat všem distributorům výpadkům nezabrání:

Video placeholde
Martin Mátl, výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem. • E15 - Adéla Čabanová