Ještě levnější léky? Poslanci jednají o výpadcích v lékárnách

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Racek Jan

K novele, která má řešit problém s vývozem léků z levného českého trhu do ciziny, přidávají poslanci různé nápady. Mezi nimi paradoxně i návrh na další snížení cen léků.

Podle poslance ANO Rostislava Vyzuly je v Česku prostor pro další snížení cen léků. Ve chvíli, kdy na trh přijde po vypršení patentu konkurent originálnímu přípravku, má se maximální cena těchto léků snížit ne o 32 procent, ale o 40 procent. U konkurentů moderních biologických přípravků (biosimilars) se má cena snížit místo o 15 procent nově o 30 procent.

„Nastavená procentuální výše snížení úhrady podobných přípravků nereflektuje situaci v EU a je značně podhodnocená,“ zdůvodňuje svůj návrh Vyzula.

Jeho návrh překvapil zejména farmaceutické firmy. Kritici upozorňují, že takový návrh by měl dostat větší prostor pro diskuzi. Vyzula jej předkládá v závěrečné fázi projednávání zákona o léčivech.

Přečtěte si:

„Další snížení cen by s sebou přineslo negativní jevy. Silný tlak na cenu u nás vede k výpadkům na trhu víc než co jiného,“ uvádí výkonný ředitel České asociace farmaceutických společností Martin Mátl. Cenová hladina originálních přípravků je v mnoha evropských zemích vyšší a proto se tam mohou ceny po příchodu konkurenčních přípravků snížit o větší díl.

Na to, že nízká hladina regulovaných cen léků začíná v Česku působit nepříjemnosti, upozorňují už delší dobu výrobci léků, lékárníci a analytici. Souvisí s tím výpadky, kdy pacient nemohou v lékárnách sehnat svoje léky. Ministerstvo zdravotnictví je zatím se snižováním cena úhrad léků spokojené. Ceny léků se u nás určují podle nejnižších cen v jiných evropských zemích.

Ve druhém čtení novely zákona o léčivech padlo více návrhů na její vylepšení. Některé by mohly situaci s výpadky léků i zhoršit. „V tuto chvíli hrozí, že bude návrh velmi nepřehledný. Pak by bylo lepší ho nepřijmout,“ uvádí specialista na zdravotní právo Ondřej Dostál.