Další fígl Poláků. Prodávají noclehy Čechům pod záminkou ekovýzkumu

Hotel Domaine De La Bretesche

Hotel Domaine De La Bretesche Zdroj: Hotel Domaine De La Bretesche

Polská firma Universo vymyslela nový fígl, jak přilákat české klienty na svůj ubytovací portál Eurorest. Rozesílá e-maily s ekologickým výzkumem, po jehož vyplnění zájemce dostane šek na bezplatné ubytování, které ale ve skutečnosti stojí tisíce korun. Firma tak navázala na svůj starší trik, kdy se skrývala za zdánlivě oficiální evropský program na podporu turistiky.

Na aktivity Universa upozornil portál Krachy cestovek.cz, podle něhož Poláci rozesílají e-maily, v nichž zvou k účasti na „prvním výzkumu ekologického povědomí“, jehož údajným cílem je „vytváření celkového profilu ekologického povědomí obyvatel jednotlivých zemí Evropské unie.“

Odměnou za vyplnění ekologické ankety nazvané Planeteo jsou pak hotelové šeky Eurorest na údajné ubytování zdarma, které lze uplatnit na portálu Eurorest-hotels.com.

Úplně stejné šeky přitom kolovaly českým internetem před dvěma měsíci. Tehdy je ale Poláci nabízeli pod hlavičkou Evropského programu pro rozvoj individuální turistiky, který svým názvem a logem působil dojmem, že jde o oficiální aktivity EU.

Přečtěte si více o aktivitách polské firmy Universo:

A proč odměna ve formě bezplatných noclehů ve skutečnosti stojí tisíce korun? Ubytování objednané na serveru Eurorest-hotels.com je sice jakoby zdarma, ale klient si musí povinně koupit polopenzi. Ve finále pak celý pobyt vyjde na zhruba stejnou sumu, jako když si turista objedná přes jiný hotelový server pokoj se stravou.

Jenže běžné hotelové portály mají v portfoliu až desítky tisíc nabídek z celého světa, zatímco katalog Eurorestu čítá pouhou tisícovku hotelů ve 14 evropských zemí. Navíc seriózní servery uvádějí jasné sazby za nocleh a netvrdí, že je něco zdarma. A samozřejmě ubytování nenabízejí pod záminkou ekologických anket či evropských programů.

„Opakovaně se ukazuje, že cestovní ruch láká k vymýšlení a uplatňování nekalých praktik všeho druhu. Jejich společným jmenovatelem je to, že obětí je vždy spotřebitel. Různí podnikatelé – nebo spíš podnikavci – si vždycky najdou nějakou tu skulinku v zákonech,“ uvedla již dříve pro E15.cz místopředsedkyně občanského sdružení Krachy cestovek Michaela Ježková.

Poláci se skrývají za americkou firmu

Eurorest se navíc svým polským původem vůbec nechlubí. Na svém webu Hotelcheques.com, přes nějž hledá nové ubytovací kapacity, tvrdí, že „Majitelem Eurorest … je americká společnost TLG Travel Group LLC.“ Všechny kontakty ale vedou do polské Vratislavy a vlastníkem všech domén (Eurorest-hotels, Planeteo i Hotelcheques) je podle Krachů cestovek zmíněná vratislavská firma Universo.

Polští podnikavci lákají důvěřivce na fintu s bezplatnými pobyty již několik let. Jejich praktiky v minulosti podrobně popsal třeba server Měšec.cz, který došel k závěru, že sice patrně nejde o podvod, ale „způsob, jakým polská společnost prodává dovolenou, … lze označit jako velmi nestandardní.“

Cestovní kanceláře a agentury klienty řádně neinformují

Slevové portály deformují cestování