Díky plošným přijímačkám roste byznys s kurzy

studenti, maturity

studenti, maturity

Gymnázium - ilustrační foto
2
Fotogalerie

Na zkoušky na střední školy už to děti nechodí jen „zkusit“. Stále více se jich na přijímačky cíleně připravuje, a to v kurzech za tisíce korun. Firmy, které žákům nabízejí přípravné kurzy na středoškolské přijímací zkoušky, čekají mimořádný zájem o svoje služby.

Na sto tisíc žáků totiž bude na jaře nově skládat jednotné přijímací zkoušky z češtiny a matematiky na maturitní obory. To vzdělávacím společnostem otevírá daleko širší prostor pro nabídku plošných kurzů. Například společnosti Zkoušky nanečisto, která působí v Praze, se už nyní počet zájemců o dlouhodobé kurzy zvýšil proti loňsku o několik desítek procent.

„Státní zkoušky jsou určitě dalším faktorem, ale jak silným, nevím. U devátých tříd teď ty zkoušky padly i na ty, kteří nejdou na gymnázia a volí školu, jež dříve brala bez přijímaček. Tam se určitě rozšíří počet klientů,“ očekává zakladatel Zkoušek nanečisto Petr Husar. Týká se to například žáků, kteří půjdou na obchodní akademie nebo průmyslovky.

Střední školy loni přijaly 73 tisíc nových žáků do prvních ročníků maturitních oborů. I mnozí z nich navštěvovali přípravné kurzy jednotlivých škol nebo individuální kurzy. Když ministryně školství Kateřina Valachová letos prosadila stejné zkoušky na všech maturitních oborech, situace se změnila.

Příprava za tisíce korun

Společnost Tutor proto letos přišla s kurzy přípravy na matematiku a češtinu. „Státní přijímačky přinášejí jednotný koncept zkoušek, a tedy i možnost dělat kvalitně přípravné kurzy,“ uvádí ředitelka společnosti Martina Šmídová. Dosud nabízeli jen individuální kurzy.

Pro letošní rok počítá se 1400 studenty prezenčních kurzů a další na on-line studiu. Dohromady za osmdesát lekcí obou předmětů zaplatí rodiče bez koruny sedm tisíc. Na jeden z předmětů stojí příprava o čtyřicet lekcích 3999 korun.

Společnost Scio se přípravou na přijímačky na střední školy zabývá už delší dobu. Především to byly zkoušky, které sama pro střední školy organizovala. Teď pokračuje s přípravou na státní přijímačky od organizace Cermat. „Očekáváme zvýšený zájem o přípravné materiály a kurzy,“ říká Jana Kovaříková. Zatím je ale nárůst zájmu o přípravu na přijímačky mírný a odpovídá vyššímu počtu dětí v dotčených ročnících.

Výsledek plošných státních přijímacích zkoušek musí brát v potaz maturitní obory vyjma těch s talentovými zkouškami, a to minimálně z šedesáti procent. Zbylých čtyřicet procent mohou tvořit kritéria, která si vymyslí sama škola. Loni plošné přijímačky proběhly pilotně zhruba na polovinu středních škol.

Podle toho, jaký výsledek budou mít u plošného testu přijaté děti, půjde jednotlivé školy porovnávat. Kritici namítají, že plošné testy na maturitní obory znevýhodní děti, které pocházejí z méně motivovaných rodin. Podle Husara zájemců o přípravné kurzy přibývá dlouhodobě.

 

 

Přijímačky všude od Cermat

Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání připravilo pilotní projekty na zavedení plošných přijímacích zkoušek na maturitní obory. Loni se testování účastnila zhruba polovina škol. Pro rok 2015 i 2016 dostal Cermat na tento pokus pokaždé 7,5 milionu korun. Hlavní činností centra, jež loni hospodařilo s necelými 200 miliony korun, je organizace státních maturit. Na post ředitele Cermatu vyhlásila ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) výběrové řízení. Uzávěrka přihlášek byla v září, výsledek dosud není znám.