Valachová: Mužům chybějí ve školách nejen peníze, ale i respekt

Učitel - ilustrační foto

Učitel - ilustrační foto Zdroj: Jan Rasch, Euro

Na dnešek připadá světový Den učitelů. V Česku by se spíše mělo mluvit o dni učitelek. V prvním pololetí 2016 učí v základním a středním školství 18,6 procenta mužů. Přes 30 procent učitelů mužů je přitom starších 55 let. Vyplývá to z aktuálních dat ministerstva školství. Českých učitelů zkrátka dál ubývá. A to přesto, že se o tomto problému roky diskutuje.

Podle místopředsedkyně školských odborů Markéty Seidlové je to do velké míry kvůli nízkým platům. „I ve školách je potřeba mužský element,“ říká Seidlová. „Muž je v tradiční společnosti hlavní živitel rodiny, platy by se musely zvednout tak, aby tu roli mohl plnit,“ uvádí Seidlová.

Od roku 2012 stouply platy učitelům a učitelkám o 6,6 procenta, řídícím pracovníkům o 10,9 procenta. Jen v tomto školním roce mají učitelům stoupnout platy o šest procent. Ani to ale podle Seidlové k vyšší atraktivnosti povolání pro muže stačit nebude. Učitelé a učitelky podle statistiky berou 26 294 korun měsíčně.

Menší rozdíly jsou v kancelářích ředitelů škol a jejich zástupců. Ve vedoucích pozicích v regionálním školství je 30 procent mužů. Konkrétně na základních školách je ve vedení třetina mužů, v kategorii středních škol, vyšších odborných a konzervatoří dokonce 57 procent.

Ženy ve vedoucích pozicích ve školách přitom berou o 13,4 procenta nižší plat než muži. „O příplatcích rozhodují zřizovatelé. Možná dávají mužům více, aby si je udrželi,“ říká Seidlová.

V evropském srovnání přitom patří Česko mezi země, kde je na základních školách nejmenší podíl mužů. Jako problém to vnímá i ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Více mužů by českému základnímu školství podle ní prospělo. „Doufám, že se mi v tomto ohledu podaří nastartovat několik změn,“ jmenovala Valachová kromě platů chystaný kariérní řád. „Je nutné vrátit učitelskému povolání prestiž a respekt – od rodičů, společnosti, žáků, nás všech,“ uvedla ministryně pro deník E15.

Už v roce 2009 odstartovala Liga otevřených mužů s podporou ministerstva školství kampaň Muži do škol. „Kvalitní mužské vzory jsou nezbytné pro zdravý vývoj dětí,“ tvrdí iniciativa. Nabízí mimo jiné placené konzultace pro školy, které chtějí podpořit větší začlenění mužů.