Díky tvrdému brexitu bychom mohli zlevnit, tvrdí šéf obřího britského řetězce hospod

Podniky řetězce Wetherspoon

Podniky řetězce Wetherspoon Zdroj: profimedia

Podniky řetězce Wetherspoon
Podniky řetězce Wetherspoon
3
Fotogalerie

Britští poslanci se představě odchodu Velké Británie z EU bez dohody urputně brání, část podnikatelů by ale takzvaný tvrdý brexit vnímala jako obchodní příležitost. Jedním z nich je zakladatel restauračního řetězce JD Wetherspoon Tim Martin. Ve svých podnicích by prý mohl v důsledku upravené dovozní politiky Británie zlevnit.

Po odchodu bez dohody s EU by se obchodní politika Velké Británie řídila obecnými pravidly Světové obchodní organizace. A právě v tomto aspektu vidí Martin, jeden z nejhlasitějších zastánců tvrdého brexitu, byznysovou příležitost.

Londýn uvedl, že v případě odchodu z EU bez příslušné dohody by zrušil dovozní cla na položky tvořící celkem 87 procent hodnoty britského importu. Martin připomněl, že v důsledku opatření by mohl zlevnit dovoz zboží typu pomerančů, banánů či vín. „To by mělo pozitivní dopad na výši našich nákladů. Myslím ale, že zrušení cel a kvót by současně vyslalo zahraničním firmám signál, že je země vstřícná vůči byznysu,“ dodává Martin pro list Guardian. Podniky z řetězce Wetherspoon, kterých v celé Británie funguje téměř 900, by tak údajně mohly zlevnit. O kolik, to Martin nenastínil.

Ostrovní ekonomika jako celek na tom ale bude po brexitu hůř, než kdyby v unii zůstala, varuje britská vláda i část ekonomů. A ještě horší by pro hospodářství prý byl odchod bez dohody s unií. Mimo jiné z toho důvodu, že britská ekonomika je závislá na dovozu a brexitem oslabená libra naopak zboží dovážené ze zahraničí zdražuje.

Samotné odcházení Británie z EU ale ještě může narazit na komplikace. A to i přes to, že britský parlament ve čtvrtek schválil návrh vlády na krátký jednorázový odklad brexitu z 29. března na 30. června. K němu by však došlo v případě, že britští poslanci do 20. března schválí dohodu o brexitu, kterou loni s bruselskými vyjednavači dojednala premiérka Theresa Mayová. Tento dokument přitom Dolní sněmovna už dvakrát odmítla, naposledy toto úterý. Ve středu však zákonodárci vyzvali vládu, aby se za všech okolností pokusila zabránit vystoupení země z evropského bloku bez dohody.