Dovedli jste ke krachu cestovku? Můžete přejít do jiné, stát vám bránit nesmí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz, Lenka Klicperova

Může si v Česku majitel zkrachovalé cestovní kanceláře založit novou či stát se členem top managementu v jiné cestovce? Může. Dokládá to přestup Miloše Siváka z padlé World Travel do Autoturistu. Ministerstvo pro místní rozvoj pro E15.cz připustilo, že žádné páky proti tomu nemá. Současný zákon o podnikání v cestovním ruchu je hodně děravý, nejhorší však je, že ani jeho novela, která teď leží na vládě, všechny problémy nezalátá.

„Ministerstvo pro místní rozvoj musí dodržovat právní řád České republiky. V době, kdy uchazeč požádá o stanovisko k žádosti o koncesi na provozování další cestovní kanceláře a splnil veškeré zákonem dané podmínky pro udělení koncesní listiny, nemá ministerstvo žádný právní důvod podle současné legislativy neudělit kladné stanovisko k žádosti o koncesi,“ vysvětlil E15.cz aktuální stav právní řečí Marek Ženkl z odboru komunikace MMR.

Současně potvrdil, že v případě úpadku žadatelovy první cestovní kanceláře nemá MMR právní nástroj k odebrání koncesní listiny u druhé cestovní kanceláře.

Na dotaz E15.cz, co hodlá MMR s tímto právní vakuem dělat, Ženkl uvedl: „V navrhované novele zákona č. 159/1999 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu některých činností v oblasti cestovního ruchu, jsou doplněna novelizační ustanovení, která na situaci pamatují.“

Koncesi ne, do managemetu klidně

A zde je problém, protože experti z branže tvrdí, že novela sice zakazuje členům statutárních orgánů neúspěšných CK založit si novou cestovku, respektive získat pro ni koncesi, ale působit třeba v představenstvu či managementu zavedeného touroperátora paradoxně umožňuje.

Na dotaz, zda je to skutečně tak, Ženkl odpověděl: „V novele se jedná o zpřísnění podmínek pro žadatele o koncesi pro provozování cestovní kanceláře, s překážkami na vydání koncese a překážkami pro provozování cestovní kanceláře.“ Možnost přestupu zkrachovalého majitele do managementu jiné cestovní kanceláře MMR ani po novele nevyvrátilo. Kritici novely tedy mají pravdu.

MMR předpokládá, že s ohledem na standardní postup legislativního procesu by novela zákona mohla vstoupit v platnost nejdříve na podzim letošního roku. Tedy opět ztracený rok, protože hlavní sezona v cestovním ruchu bude pryč.

Z World Travelu do Autoturistu

Popsané pohyby se na domácí scéně aktuálně skutečně dějí. A ne ledajaké. Jak upozornil portál krachycestovek.cz, například Miloš Sivák, akcionář a předseda představenstva loni v září padlé cestovky World Travel, se letos v lednu stal ředitelem a členem představenstva cestovní kanceláře Autoturist, která patří mezi nejstarší CK v České republice.

Rychlý přesun Siváka je o to pikantnější, že se prakticky jednalo o poslední zkrachovalou cestovní kancelář na domácí scéně. Za stát však v tomto případě udělal práci sám Autoturist, když Siváka po medializaci tohoto přestupu z postu ředitele a člena představenstva promptně 12. dubna „vyhodil“.

Miloš Sivák, podnikatel v cestovním ruchuMiloš Sivák, podnikatel v cestovním ruchu | CT

Miloš Sivák v reportáži ČT v září 2012. Zdroj: krachycestovek.cz

Sivákova CK World Travel zkrachovala loni v září, nebyla však malou rybou. Měla za sebou 15letou historii a v poslední letech vykazovala obraty 120 milionů ročně. Do insolvenčního řízení s World Travel se přihlásilo 67 věřitelů s pohledávkami za celkem 19,6 milionu korun. Nároky postižených klientů vyplatila pojišťovna z pojistky proti úpadku.

Cestovní kancelář Autoturist vznikla jako cestovka Ústředního automotoklubu v roce 1967, akciovkou se stala před 21 lety. Vlastní ji firma United Travel, kterou dle obchodního rejstříku ovládá právník Oldřich Vaníček.

V roce 2011 Autoturistu klesly výnosy pod 10 milionů a ztráta přesáhla 3,8 milionu korun. Podle výroční zprávy měl na hospodaření podniku dopad „zejména vliv ekonomické krize na nákupní chování klientů.“