dTest: Zájezdy first minute jsou levné ale rizikové

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Nákup zvýhodněných zájezdů first minute (tj. na první moment) v letošním roce zažívá velký nárůst popularity. Cestovní kanceláře lákají klienty zejména na garanci nejnižší ceny a velký výběr zájezdů. Nákup zájezdů s předstihem ale může být rizikový, uvedl Jan Votočka, právník časopisu dTest. Lidé totiž dopředu nemohou znát mj. svůj zdravotní stav a situaci v cílové zemi, navíc pojištění stornopoplatků mívá různá úskalí.

Množství prodaných zájezdů na první moment dosáhlo u největší cestovní agentury na tuzemském trhu - Invia.cz meziročně téměř třetinového růstu, řekl obchodní ředitel společnosti Michal Tůma. Vzrůstající tendenci potvrdila i Kateřina Komedová z konkurenční cestovní agentury Zájezdy.cz. Největšímu zájmu se podle ní během podzimních a zimních měsíců těšilo Turecko, do kterého se na letošní léto prodalo nejvíce zájezdů.

Pětiprocentní pokles naopak podle prodejních výsledků agentury Zájezdy.cz zaznamenalo Řecko, které se u českých turistů drží na druhé pozici. Egypt, který je nyní v popředí zájmu kvůli zprávám o obsazení kempu na Sinaji a dalším znepokojivým zprávám, ztratil meziročně 11 procent objemu prodeje. Zájem o něj je ještě menší než v loňském roce, kdy Egyptem zmítaly pouliční nepokoje a demonstrace, dodala Komedová.

Zhoršení bezpečnostní situace v cílové zemi v mezidobí od koupě zájezdu do termínu odletu není jediným rizikem First Minute zájezdů, uvedl Votočka. Dalšími riziky, které lidem odcestovat na dovolenou znemožní, jsou například náhlá onemocnění, ztráta zaměstnání, nebo úmrtí v rodině. Proti stornopoplatkům, které v takovém případě podle cestovní kanceláři zůstanou, zákazníky mnohdy podle dTest neochrání ani pojištění.

„Tak například u pojišťovny AXA plnění nedostanete, pokud úraz či nemoc, pro kterou nemůžete odcestovat, nevyžaduje hospitalizaci. Česká pojišťovna zase neplní, pokud zjistí, že pojistník nevykonával výdělečnou činnost nepřetržitě 12 měsíců před sjednáním pojištění,“ uvedl Votočka. Úskalím pojištění u Allianz je podle dTest pro změnu negativní reakce na očkování.

Zájem o pojištění proti stornopoplatkům se podle mluvčího České pojišťovny Tomáše Zavorala v posledních letech zvyšuje, přestože prý nejde o nijaký drastický růst. Nejčastěji si prý toto připojištění sjednávají rodiny, které mají malé děti a je tedy vyšší pravděpodobnost, že nebudou například z důvodu onemocnění dítěte moci na zájezd vycestovat.