Etické nakládání s odpady představuje výzvu pro každého z nás

Pro nepotřebné plasty existují zajímavá využití.

Pro nepotřebné plasty existují zajímavá využití. Zdroj: Česká spořitelna

Je nepočet cest, kterými se můžeme vydat. Nakupujeme balenou vodu v petkách, ačkoli ta z vodovodu je kvalitní, kávu „To Go“ pijeme z jednorázových kelímků, které vzápětí vyhazujeme, a i když existují designové textilní nákupní tašky, kupodivu v obchodech ochotně platíme za ohavné igelitky na jedno použití… S plasty zkrátka plýtváme a málo je recyklujeme. Příroda si s nimi neumí poradit a situace začíná být kritická. Evropa už připravuje novou legislativu, ale pojďme se chovat eticky teď hned. Není to tak složité.

Každý z nás může přispět k ochraně přírody před útokem plastových obalů, aniž by rezignoval na životní komfort. Je jasné, že v první řadě by to chtělo omezit jejich spotřebu. Inspirovat se můžete na  www.dostbyloplastu.cz. Podstatné je i poctivě třídit odpad. Dalším krokem může být například plastový šatník…

Plavky a brýle z rybářských sítí

Organizace OSN pro výživu a zemědělství odhaduje, že až deset procent plastového odpadu v oceánech tvoří rybářské sítě. Když se při lovu poškodí, rybáři je prostě hodí do moře, ačkoli jsou často vyráběny z nejkvalitnějších nylonových vláken vhodných pro další použití.

Nejrozšířenější textilií z této suroviny je Econyl®, který produkuje stejnojmenná firma sídlící v Itálii. Spolupracuje s řadou módních návrhářů a výrobců oblečení a výsledkem jsou kolekce funkčních, sportovních, pracovních či společenských oděvů, které se pomalu objevují i v nabídce mainstreamových prodejců. Španělská firma Sea2See z rybářských sítí zase vyrábí sluneční i dioptrické brýle.

Boty z pneumatik

Zajímavou a rychle rostoucí značkou, která chrání přírodu druhotným zpracováním plastů a její přeměnou na udržitelnou módu, je španělský Ecoalf. Na výrobu nových druhů tkanin firma využívá a také kávovou sedlinu a z plastového odpadu kromě rybářských sítí a PET lahví staré pneumatiky. V rámci spolupráce s rybáři spustil zakladatel Ecoalfu projekt Upcycling the Oceans. Jde o to, aby odpad zachycený do sítí nevraceli do oceánu, ale přivezli do přístavu. Sportovní obuv Ecoalf, na jejichž výrobu byly použité rybářské sítě, v Česku distribuuje například obchod Topshelf.

Ticho z podprsenek

V České republice se ročně vyprodukuje přes jednu miliardu PET lahví. Když některou pohodíte v přírodě, potrvá sto let, než se rozloží. Mnohem lepší je vyhodit ji do příslušného kontejneru a pak si zajít do obchodu pro sportovní tričko, které z petek vzniklo.

A když už tam budete, můžete si pořídit i petkový batoh, brašnu, stan či spacák. Z recyklovaného polyesteru jsou například u nás dobře známé batůžky značky Fjällräven – na jeden padne jedenáct plastových lahví. Mlsounům by se mohly líbit mexické kabelky Candy Handbags, které vznikají z obalů od sladkostí. A nakonec jedna zajímavost z jiného oboru, kde jako surovina pro změnu slouží oblečení: z odložených podprsenek se vyrábí stavební materiál, třeba izolace nebo panely, které absorbují hluk.

Po zmiňovaných značkách se poohlédněte, až budete příště obměňovat svůj šatník, ale etickou cestou se můžete vydat i v rámci spoření na důchod. Česká spořitelna penzijní společnostnabízí svým klientů unikátní Etické penzijní spoření, které jako jediné zhodnocuje vklady investicemi výhradně do firem se zodpovědným přístupem k životnímu prostředí i k zaměstnancům.   

Zjistěte víc o tom, jak můžete eticky žít a zároveň spořit na důchod na www.etickesporeni.cz