Exportéři pozor, hlavně na firmy z Británie, Polska a Rumunska

Peníze

Peníze Zdroj: profimedia.cz

Platební morálka v Česku sice patří k nejhorším v Evropě, pozor si však musejí dát i čeští exportéři. Splatnost se zhoršila i v zahraničí. Exportéři by měli s pozdní platbou počítat u poloviny firem z Velké Británie, 34 procent společností z Polska nebo u 30 procent slovenských podnikatelů. Vyplývá to z údajů mezinárodní inkasní agentury EOS KSI. Právníci radí začít vymáhat dluh co nejrychleji, mez úspěchu vidí tři měsíce po splatnosti.

V Česku platí faktury podle domácích statistik po splatnosti až třetina firem. Průměrně uhradí tuzemští podnikatelé své závazky do 45 dnů.

Překvapením určitě není, že na poslední příčce rizikovosti plateb v Evropě je zadlužené Řecko, kde je průměrná splatnost faktur 90 dní. Exportéři si musejí dle agentury EOS KSI „hlídat“ i Rumunsko, kde je až deset procent pohledávek zcela nevymahatelných.

Naštěstí pro Českou republiku a její exportéry je prioritní platební morálka nejvýznamnějšího obchodního partnera Německa, kde se lhůta splatnosti podle studie úvěrové pojišťovny Euler Hermes Europe od roku 2000 stále snižuje na asi 24 dní v roce 2012.

Hlavním důvodem rostoucího objemu navždy ztracených pohledávek jsou v době současné ekonomické recese bankroty společností. Do insolvence se jen v roce 2011 dostalo podle agentury EOS KSI a Eurostatu 220 tisíc evropských firem, tedy zhruba 600 společností denně.

„Obecně platí, že procento úspěšnosti se výrazně zvyšuje, pokud věřitel přistoupí k vymáhání rychle, nejlépe do tří měsíců po splatnosti. Za tímto časovým horizontem úspěšnost vymáhání dluhu výrazně klesá,“ radí Milan Jelínek z advokátní kanceláře Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři.

Současně zdůrazňuje, že přístup k pohledávkám napříč Evropskou unií se výrazně liší. Nadprůměrná délka splátek se týká především jižních zemí. Naopak podnikatelé z Finska či Norska své závazky hradí ve lhůtách splatnosti,“ dodal Jelínek.

Polovina pohledávek se vyřeší bez soudu

Poměr vymožených pohledávek bez nutnosti soudního sporu anebo rozhodčího řízení se blíží k 50 procentům. Řešením pro podnikatele, kteří si s vymáháním pohledávek nevědí rady, je jejich prodej.

Zejména u starších pohledávek, jejichž vymahatelnost klesá, se podle právních zástupců vyplatí postoupit je někomu, kdo se vymáháním pohledávek zabývá profesionálně.

„Věřitel sice musí počítat s tím, že cena za prodané pohledávky nebude rozhodně ani ve výši poloviny jejich nominální hodnoty, ale náklady na vymožení jsou často tak vysoké, že se stejně vymáhání z pohledu celkového ekonomického výsledku věřiteli nevyplatí,“ vysvětlil Jelínek.

Vybrat správného partnera pro postoupení pohledávek ale není jednoduché. Odpovědných a seriózních profesionálních agentur není mnoho.

„Je třeba se zajímat o jejich historii a pověst a hodnotit také přístup, jaký mají k jednání o odkupu pohledávek. Pokud ale má podnikatel ze svého podnikání velké procento nesplacených pohledávek a najde dobrou profesionální agenturu, může jít o praktické a nakonec i ekonomicky výhodné řešení,“ uzavřel Jelínek.

Čtěte také:

O služby vymahačů je malý zájem. Využívá je jen desetina firem

Platební morálka se v Česku a jižní Evropě prudce zhoršila

Lidé nesplácejí stále vyšší sumy