Fotbalová legenda Panenka přišel o firmu

Antonín Panenka

Antonín Panenka Zdroj: čtk

Firmu populárního fotbalového internacionála zrušil soud, protože neplnila sbírku listin.

Někdejší hvězda československé kopané Antonín Panenka má potíže s podnikáním. Městský soud v Praze z vlastní iniciativy rozhodl o zrušení jeho firmy Panenka Fotbal Consulting. Tu zakládal bývalý záložník a ikona vršovického klubu Bohemians Praha v roce 1994 se svým někdejším spoluhráčem Svatoplukem Bouškou. Panenkova firma se stala jednou z prvních obětí letošní novely zákona o obchodních korporacích. Ta má ambici z českých firem dostat na veřejnost více dokumentů o jejich činnosti.

„Neuložení účetních závěrek do sbírky listin za více účetních období soud posoudil jako opakované porušení povinnosti, čímž je dán důvod pro zrušení společnosti,“ uvádí ve svém rozhodnutí Městského soudu v Praze uloženém ve sbírce listin soudkyně Zdenka Němcová. Soud, který zároveň vede obchodní rejstřík, rovněž společnosti fotbalového internacionála vytkl, že na adrese uváděné v obchodním rejstříku fakticky nesídlí.

„Ta firma je uložená už kolik let u ledu. Spouštěli jsme to s panem Bouškou a ještě jedním pánem, který pak zemřel a kterého aktivita to hlavně byla. Takže já to nakonec i vítám, že je to tak vlastně vyřešené. Teď už by bylo ostatně pro mě i pozdě to podnikání nějak oživovat,“ uvádí Antonín Panenka s tím, že vzhledem k tomu, že firma reálně nepodniká, nereagoval ani na výzvy soudu k doplnění údajů a změně sídla.

Podle právníků české soudy letos vůči firmám neplnícím takzvanou informační povinnost, výrazně přitvrdily. „Dosud se za chybějící dokumenty ve sbírce mohla dát pokuta. Tu a tam se dávala, ale vymahatelnost byla minimální a v podstatě si z toho každý tak trochu dělal srandu. Teprve před pár měsíci se zavedla možnost zrušení společnosti a nařízení likvidace,“ říká právník Aleš Rozehnal z advokátní kanceláře Rozehnal & Kuchař s tím, že jde v současnosti o rozmáhající se soudní praxi.

Sbírka listin, kam by měly firmy ukládat výroční zprávy a účetní závěrky, totiž zeje prázdnotou. Dlouhodobě na neplnění informační povinnosti upozorňuje například poradenská firma Bisnode. Podle jejích statistik nedodalo ke konci července povinné dokumenty za loňské hospodaření do sbírky listin 84 procent firem. „Většina profituje z nefunkčního systému, když tají své finance,“ říká šéf českého a slovenského Bisnode Jiří Skopový.